80 YAŞ ÜSTÜNE, ŞARTSIZ EVDE BAKIM HİZMETİ

Sağlık Bakanlığı'nın bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğine göre, 80 yaş ve üzeri hizmet talep eden tüm bireyler, herhangi şart aranmaksızın evde sağlık hizmetinden faydalanabilecek.

Evde Sağlık Hizmeti Sunumu Hakkında Yönetmelikle evde sağlık hizmeti sunumunun usul ve esasları belirlendi. Yaşamını sürdürdüğü mekanda sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylere tıbbi hizmetlerin sunulmasına dair usul ve esasların belirlendiği yönetmelikle evde sağlık hizmetinin standartları ve hizmeti sunanlara ilişkin faaliyetler düzenlendi.

Tanısı konmuş hastalıklar sebebiyle cihaza, yatağa veya eve bağımlı olan veya yaşlılığından dolayı sağlık hizmetine ulaşımda zorluk yaşayan, yaşadığı mekanda evde sağlık hizmeti alma talebinde bulunan ve bu talebi uygun görülen bireylerin evde sağlık hastası olduğu belirtilen yönetmelikte ESH kapsamına, "80 yaş ve üzeri hizmet talep eden tüm yaşlılar, Sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş kronik hastalığı bulunan ve günlük yaşam aktiviteleri skoru yönünden tam bağımlı veya ileri derecede bağımlı olarak nitelendirilen 65 yaş ve üzeri hastalar,  hastalığı sebebiyle cihazaveya eve bağımlı hastalar, palyatif bakım hizmeti almış ve tıbbi bakımının evde yapılması uygun görülen hastalar, Hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından evde sağlık hizmeti sunulması uygun görülen ve tedavi planı yapılan sürekli tıbbi bakım hizmeti alması uygun görülen hastalar evde bakım hizmeti alabilecek.

Sağlık tesisinden taburculuk sonrası otuz güne kadar tıbbi bakıma ihtiyacı olan ve hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından süreli tıbbi bakım hizmeti alması gereken bireyler  ile diyabet, kalp yetmezliği, inme, KOAH, alzheimer, demans, nörodejeneratif hastalıklar, terminal dönem kanser, multimorbiditeye sahip kronik hastalar, kalça,diz,omuz fraktürü sonrası tedavi ve takip yapılan hastalar ve amputasyon sebebiyle tıbbi bakım alması gereken hastalarda evde bakım hizmeti alacak.

80 yaş ve üzeri tüm bireyler koşulsuz yararlanacak

Yönetmelikle 80 yaş ve üzeri tüm bireylerin, herhangi bir rapor, cihaza bağımlılık durumu gibi bir şart aranmaksızın talep etmeleri halinde sürekli evde sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri öngörülüyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca,  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 81 ilde 86 koordinasyon merkezi, 865 hizmet birimi, 1.252 hastane ekibi ve toplamda 6 bine yakın personelle sürdürülen Evde Sağlık Hizmetleri için yeni yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını belirterek, "Yeni yönetmelikle süreli ve süresiz evde sağlık hizmet standartları belirlendi. Hangi hasta grubunun evde sağlık hizmeti alacağı tanımlandı. 80 yaş üstü büyüklerimize, istemeleri halinde, evde sağlık hizmetinden doğrudan yararlanabilme imkânı sağlandı. Bilindiği gibi Evde Sağlık Hizmetlerimizden halen 641 bin 751 kayıtlı hasta hizmet alıyor, bir ayda ortalama 315 bin hasta ziyareti gerçekleşiyor. Yeni yönetmelik hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.