DENİZLİ, TESCİLLİ ÜRÜN SAYISINI 15’E YÜKSELTTİ

​​​​​​​Ege Bölgesi’nin sanayi kentlerinden Denizli,  yüzyıllardan bugünlere uzanan değerlerini  coğrafi işaret belgeleriyle tescilleyerek geleceğe taşıyor. Yemek kültüründen, tarımsal ürünlere, dokuma kültüründen doğal zenginliklere sahip ürünlerini coğrafi işaret belgesi ile tescilleyen Denizli,  Denizli kekiği ve Honaz kirazının da tescilini yaptırarak ürün sayısını 15’e çıkardı.

Yöreye özgü ürünlerini  Ulusal Coğrafi İşaret Belgesi  ile tescillemek için son yıllarda daha duyarlı davranan  Denizli’de 2020 yılında Çameli Belediyesi  Elmalı Bezi ve Çameli Kilimi’nin, Çal Ziraat Odası ise Çalkarası üzümünün coğrafi işaret belgesini aldı. 2021 yılında ise Pamukkale Belediyesi üretiminin yüzde 86’sı  gerçekleştirilen Denizli kekiğinin, Honaz Ziraat Odası ise 15 bin dekar alanda üretimi yapılan tadı ve aroması ile öne çıkan Honaz Kirazının coğrafi işaret belgesini Türk Marka ve Patent Kurumundan aldı.

Daha önce Denizli Traverteni, Babadağ Kekik Balı, Buldan Bezi, Buldan (Alandız)  Kestanesi, Çameli Fasulyesi,  Denizli (Kızılca) Leblebisi, Denizli Tandır Kebabı, Tavas Baklavası, İsabey Çekirdeksiz Üzümü ve Kale Biberi’nin tescilleyen  Denizli’de Ticaret Odası, son dönemde lezzetiyle daha çok talep gören  karın tereyağını, Buldan Esnaf Odası da Buldan simidini coğrafi işaret belgesiyle tescillemek için çalışmalarını sürdürüyor.

Uluslararası CI sisteminde ürün sayımızı artırmalıyız

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Coğrafi İşaretleme (CI) sisteminin,  ürünleri koruma altına alarak, uluslararası arenada  üreticilerine yeni ve daha güçlü bir rekabet şansı  tanıdığına dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye, özellikli ürün açısından zengin bir potansiyele sahip olmakla birlikte AB’nin CI sisteminde çok gerilerde bulunmaktadır.  Denizli’nin  coğrafi işaretli ürünlerinin uluslararası CI sisteminde kayıtlı olması, önemli bir dış ticaret potansiyeli oluşturacak ve bölgede gelir artışlarına neden olarak kalkınmayı destekleyecektir. Pandemi süreci, üretimde güven sağlayabilen ülkelere ilgiyi artırdı. Türkiye, hızlı ve ucuz tedarik avantajının  yanı sıra kolay ulaşılabilir ve denetlenebilir güvenli üretimiyle, öncelikli tercih edilen tedarikçilerden biri haline geldi. Bu noktada  oluşan fırsatı değerlendirmeliyiz” dedi.

Denizli leblebisi ve Denizli kebabının coğrafi işaret tescilini alan Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise, küresel salgının güvenli gıda ve coğrafi işaretin önemini öne çıkardığını belirterek, “İnsanlar artık her gıdaya aynı yaklaşmıyor. Belirli standardı, kalitesi olan gıdalar tercih ediliyor. Ürün çeşitliliği bakımından gayet zengin bir ülkeyiz. Fakat coğrafi işaret konusunda biraz geç kaldık. Coğrafi işaret alan ürünlerimizin gerçekten çok daha kolay pazar bulacağını, daha da değerli bir şekilde alınıp satılacağını öngörüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin kekik deposu

Çameli fasulyesinden sonra Çameli Kilimi ve Elmalı Bezi’nin coğrafi işaret tescilini alan Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, yöresel değerlerin alternatif turizmi geliştirme çalışmalarına önemli katkı sağlayacağına inandığını söylerken, Denizli kekiğinin coğrafi işaret belgesi çalışmalarını üstlenen Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Türkiye’de toplam kekik üretiminin  yüzde 86’sı Denizlide, bunun  büyük bir bölümü de Pamukkale’de  gerçekleşiyor. 60 milyon dolar ihracat hacmi var. Ama bu ürün daha çok İzmir kekiği olarak biliniyor. Coğrafi işaret almak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvuru sonuç verdi. Bölgemizde yetişen ürünler artık Denizli kekiği adıyla tüketiciye sunuluyor” diye konuştu.