FAHİŞ KİRA ARTIŞINA 3 YIL HAPİS

​​​​​​​Kira fiyatlarındaki artışları sınırlamak için konutlarda yüzde 25'lik bir artış tavanı getirilmişti. Ancak kira artış sınırlamasının 1 Temmuz'da sona erecek olması uygulamanın devam edip etmeyeceği sorusunu beraberinde getirdi.  TÜİK, dün  haziran ayı için  kira artış oranını yüzde 63,72 olarak açıkladı.  Bu oran, konutlarda uygulanmasa da işyerleri için büyük bir zam anlamına geliyor.

Temmuz ayına  bir aydan daha az bir süre kalmışken kira artış sınırlaması konusunda nasıl bir karar alınacağı merakla bekleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni dönemde yoğun bir çalışma sürecine girecek ve önemli yasaların hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu yasal düzenlemelerden biri de kira düzenlemesi olacak. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan kararın süresinin uzatılması bekleniyor.

Fahiş kira artışı yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası getiriliyor

Kira anlaşmazlıklarında başka formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı ve Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışı yaparak haksız kazanç sağlayanlara 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası verilmesi planlanıyor. İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yıl ve üzeri süren fahiş kira artışına sebep olanlar, mahkemenin takdirine bağlı olarak tutuklu yargılanabilecekler. Bu düzenlemeyle ilgili çalışmanın yakın zamanda Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Dava süreci arabulucuya başvurmadan başlamayacak

27. Dönemde kabul edilen zorunlu arabuluculuk uygulaması da Eylül ayında başlayacak. Buna göre, dava süreci arabulucuya başvurulmadan başlatılamayacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon verilerine göre, Haziran ayında kira artış oranı yüzde 63,72 olarak belirlendi. 12 aylık enflasyon oranına göre hesaplanan kira artış oranı şu an için sadece işyerlerine uygulanıyor.