PAÜ İLTAM ÖĞRETİM GÖREVLİSİ KUANTUM İŞLEMCİ GELİŞTİRDİ

Pamukkale Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi ve Pamukkale Teknokent şirketlerinden ELDe Teknoloji şirketinin kurucusu Öğr. Gör. Süleyman Şahin Çelik, süperiletken kuantum işlemci geliştirdi.

PAÜ İLTAM Öğretim Görevlisi Süleyman Şahin Çelik, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığı süperiletken kuantum işlemciyi geliştirmeyi başardı. Tamamladıkları testler sonucu geliştirdikleri süperiletken kuantum işlemcinin mevcut bilgisayarların 3.5 yılda yaptığı hesaplama işlemini yaklaşık olarak bir günde az sürede yaptığını söyleyen Öğr. Gör. Süleyman Şahin Çelik, “Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığım süperiletken kuantum işlemci teknolojisi hakkında yaptığımız deneyler sonucu geliştirdiğimiz 7-Q bitlik süperiletken işlemci çekirdeğini, 7 çekirdekli 49-Q bitlik süperiletken kuantum işlemci olarak sürüm 1.2 yi ürettik. Sıvı azot sıcaklığında çalışan işlemcinin en önemli özelliği 1.0 Terahertz gibi yüksek frekans hızında çalışmasıdır. Bu kadar yüksek bir frekansta işlem yapabilmesi geliştirdiğimiz süperiletken bir osilatör sayesinde gerçekleştirilmektedir” dedi.

HEDEF BİLİMSEL HESAPLAMALARDA KULLANIMA AÇMAK

Süperiletken kuantum işlemci geliştirme çalışmalarına verdiği destek nedeniyle yaşamını yitiren Prof. Dr.Veysel Kuzucu ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Necip Atar’a teşekkür eden Çelik, “Kurmayı planladığımız kapalı devre helyum soğutma sistemi sayesinde Süperiletken Kuantum İşlemcili bilgisayarımızı sürekli çalışır hale getirerek bilimsel hesaplamalarda kullanıma açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.