VEKALETLE KURBAN KESMEK İSTEYENLER DİKKAT!

Kurban Bayramına yaklaşılan şu günlerde vekaletle kurban kesen kurumların hisse fiyatları da merak ediliyor. Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950 lira olarak belirlerken, TSK Mehmetçik Vakfı 5 bin 400, LÖSEV de 5 bin 450 olarak açıkladı.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kimi vatandaşlar kurbanlık hayvan bakma telaşına girerken kimileri de vekaletle kurban kesimi yapan kurumların fiyatlarını merak ediyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılması ile birlikte bazı kişiler ise vekaletle kurbanını kestirerek ihtiyaç sahiplerinin de kesilen kurbanın etlerinden yararlanmasını tercih ederken bir yandan da tatil yapmayı tercih edebiliyor.

Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof Dr. Ali Erbaş,  sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, 2023 yılında kurbanlarını Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) organizasyonuyla vekaleten kestirecek vatandaşlar için yurt içi ve yurt dışı fiyatlarını açıkladı. Erbaş, "Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950 TL, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirledik. Bağışlarınızı başta deprem bölgesi olmak üzere tüm ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kızılay'ın vekaletle kurban kesim kampanyası

Türk Kızılayı, "Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye" sloganıyla hayırseverlere seslenerek kurban hisse bedelini paylaştı. Kızılay'ın kurban hisse bedeli yurt içi 5 bin 950 lira, yurt dışı 2 bin 650 lira olarak açıklanırken, hisse bedelini döviz cinsinden ödemek isteyenlerin Türkiye için 1 hisse karşılığı 295 dolar veya 275 avro, yurt dışı için 130 dolar veya 120 avro bedel ödeyerek vekalet verebilecekleri bildirildi.

"Usulüne uygun olarak kesilen kurbanınız başta deprem bölgesi olmak üzere sofralara bereket olsun" paylaşılı yapan Kızılay, "Kurban vekaletlerinizi başta deprem bölgesi olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ulaştırıyoruz. Kurban vekaletinizi Kızılay'a verin, bayramın sevincini hep birlikte yaşayalım" ifadelerini kullandı.

Kurban vekaletlerini Kızılay'a vermek isteyenlerin, mobil uygulamadan, bankalarda bulunan Kızılay bağış hesaplarından, internet bankacılığı aracılığıyla, www.kizilay.org.tr internet adresinden, 168 Kızılay ücretsiz hattından veya tüm Kızılay şubelerinden destek alabilecekleri kaydedildi.

Mehmetçik Vakfı'nın vekaletle kurban ücreti 5 bin 400

TSK Mehmetçik Vakfı, 1995 yılından beri vekaleten kurban bağış faaliyetini sürdürüyor. Vakfın vekâleten kurban kesimi faaliyeti, modern tesislerde, hijyenik koşullarda, veteriner denetiminde, noter gözetiminde, din görevlisi nezaretinde, dini vasıflara uygun kurbanlıklar seçilerek yapılıyor. Kesilen kurbanların bir bölümü kesim bölgelerindeki şehit ve gazi ailelerine taze et olarak, bir bölümü de tüm şehit yakınları ve gaziler ile kurban bağışında bulunan bağışçılara üretimini müteakip kurban etinden yapılmış 750 gr. konserve kavurma olarak gönderiliyor. Kurban etinin dağıtılamayan kısmı ise ekonomik olarak değerlendirilerek yardım planına dahil şehit yakınları ve gazi Mehmetçikler ile çocuklarına yardım için kullanılıyor.

TSK Mehmetçik Vakfı'nın vekâleten kurban bağış bedeli  5 bin 400 Türk lirası olarak belirlenirken, döviz cinsinden ödemek isteyenler için  275 dolar ve 250 avro olarke açıklandı.

LÖSEV'in kurban bağış ücreti 5 bin 450

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) 14 yıldır vekaleten kurban kesimi yaptırıyor. Et kombinalarında kesilen kurbanların eti lösemili ve kanserli çocuklara, ailelerine ve yetişkin kanser hastalarına dağıtılıyor.

"Her kurban lösemili çocuklara can" sloganıyla vekaleten kurban kesimi yapan LÖSEV'in bağış ücreti 5 bin 450 olarak açıklandı. Kredi kartı ile losev.org.tr internet sitesinden online olarak vekalet verilebildiği gibi tüm banka şubeleri ile PTT şubelerinin LÖSEV bağış ekranlarından, LÖSEV ofislerinden ve 0312 447 06 60 telefon numaralarından vekalet verilerek ödeme yapılıp kurban kestirilebilir.

Küçükbaş hayvan daha uygun

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yaptığı açıklamada, "Şu an itibarıyla genel anlamda kurbanlık vasfına haiz küçükbaş kurbanlıkların canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 lira bandındadır. Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında baktığımızda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz" dedi.

Kurban Bayramı için vatandaşların ihtiyacını giderecek kadar küçükbaş hayvan varlığının mevcut olduğu bilgisini veren Çelik, geçen yıl 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesildiğini hatırlatarak, bu bayram da vatandaşların daha çok küçükbaş hayvana yöneleceklerini öngördüğünü, küçükbaş hayvanın büyükbaş hayvana göre daha uygun olacağını kaydetti.