ZİHNİYET DEĞİŞİMİ ŞART
Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ), Denizli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü işbirliğinde '6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Türkiye) Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler Uluslararası Sempozyumu düzenlendi.
Denizli Valiliği, Büyükşehir Belediye ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü işbirliğinde 6 Şubat Kahramanmaraş (Türkiye) Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler Uluslararası Sempozyumu yapıldı. PAÜ Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma; Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, il protokolü ile Türkiye, Japonya ve Çin'den gelen akademisyenler katıldı.
"HIZLI BİR ŞEKİLDE ENGELLERİ AŞMAK ZORUNDAYIZ"
Sempozyumun açılışında konuşan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, “Yaşamış olduğumuz 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden dolayı ülkemizde çok büyük can kaybı olmasından ve ağır hasar olmasından dolayı üzüntümü tekrar dile getirmek istiyorum. Bizler mühendisler, akademisyenler, yöneticiler olarak hep birlikte artık bunu çözmek zorundayız. Çünkü biz bunu nasıl yeneceğimizi biliyoruz. Fakat maalesef bunu başaramıyoruz. Hızlı bir şekilde engelleri aşmak zorundayız. Yapılan her çalışmanın hayata olumlu yansıyacak şekle gelmesi gerekiyor. Bu sempozyumu düzenlerken biz ikinci kez deprem bölgesine gittiğimizde Japonya’dan ve Çin’den afet zararlarını azaltma komisyonları ile birlikte temaslarda bulunduk. Prof. Dr. Ömer Aydan Hocamızın başkanlığında orada beraber çalışmıştık. Sempozyum için tekrar bir araya gelerek çalıştık. Bu verileri tüm dünya ve Türkiye’de ayrıntılı bir şekilde paylaşmak için bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik" dedi.
“YIKINTI ARTIKLARI PROBLEM OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR”
Türkiye'de yaşanmış deprem felaketinin öneminden söz eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ; "Bu konu, sadece mühendislik fakültesinin jeoloji ve inşaat mühendisliği bölümleri ile ilgili değil diğer bölümleri ile de yakından ilgilidir. Bu deprem sonucunda ortaya çıkan yıkıntı artıkları bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Yaşadığımız büyük depremde de gene çevre mühendisleri depremdeki yıkıntı atıklarının depolanacağı yer seçimi için çeşitli projeler yaptılar. Şu anda, benim de içerisinde bulunduğum Çin’den katılan Prof. Wang’ın da çalışma grubunun içerisinde olduğu Türkiye, TÜBİTAK ve Çin’in TÜBİTAK benzeri kuruluşu ile bir proje önerisi verdik, depremdeki yıkıntı atıklarının, hafriyat atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili. Bu konu çok önemli” diye konuştu.
"ORTAK BİLİMSEL ÇALIŞMALARA HAZIRIZ"
PAÜ Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise, uluslararası ortak bilimsel çalışmalara hazır olduklarını söyledi. Türkiye’nin Maraş depremlerinde çok önemli bir sınav verdiğini belirten Kutluhan, “Gerçekten milletimle onur duyuyorum. Hızlı bir şekilde bu hastayı komadan çıkardı. Bu hasta şu anda yoğun bakımdan çıkmıştır. Ben milletim ve üniversitem adına tüm yurt dışı ve yurt içi destekleri olanlara da teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
PAÜ olarak övünecekleri başka bir hususun Babadağ Projesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluhan; "Orada bir heyelan bölgesi olan Gündoğdu Mahallesi var. Bu mahallenin taşınmasını sağlayarak orada oluşacak bir felaketin önlemini almış oluyoruz. Bu sempozyumun başlangıç olarak Pamukkale Üniversitesi ve Denizli dersini çıkartsın istiyorum. Sempozyum vesilesiyle ülke adına da büyük dersler çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
"ZİHNİYETTE DEĞİŞİKLİKLER GEREKİYOR"
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, belediyelerin denetimler konusunda üst seviyede gayret ettiğini söyledi. Zihniyet değişikliğine vurdu yapan Zolan, “ Tabi ki eksikler var ise tamamlanacak ama esas zihniyette değişiklikler gerekiyor. Zihniyetimizde bu işlerin kuralına uymak noktasında karar vermemiz gerekiyor. Etrafından dolaşmak değil tam hakkıyla bu işi yapmak gerekiyor. Hayata dokunduğunuzu hiçbir zaman unutmadan bu işleri hep birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu sektörde her kim var ise herkesin birbirini tamamlayan ve birbirine güç veren pozisyonda olması gerekiyor. İnşallah böyle bir acıyı tekrar yaşamayız ama tedbir alırsak içimiz rahat bir biçimde hayatımıza devam ederiz” şeklinde konuştu. Uluslar arası sempozyumda Kahramanmaraş depremleri ile ilgili 11 sunum yapıldı.