ERKENEK GÖLETİ KULLANILMAMALI

Mühendislik Jeolojisi Derneği Üyesi ve Japonya Ryukyus Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, Kahramanmaraş depremlerinde hasar gördüğü iddia edilen Malatya'daki Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi'nin kullanımının risk içerdiğini belirterek, göletin onarılmaması ve terk edilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal medyada, 6 Şubat'ta yaşanan deprem ile Malatya'da bulunan Erkenek Göleti ve Sulama Tesis'inin gövde bölümünde kaymalar olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialar üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, tesisin yerinde kontrol edildiğini ve tehlike arz edecek bir sorun olmadığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen Uluslar arası Kahramanmaraş Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler Sempozyumuna konuşmacı olarak katılan Mühendislik Jeolojisi Derneği Üyesi ve Ryukyus Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi'nin depremde hasar gördüğünü söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gölette hasar olmadığını yönündeki açıklamasını değerlendiren Avdan, “Eğer gizler, saklarsak hiçbir şekilde bir şeyi doğru yapmamız mümkün değil. Acı da olsa bunların açık bir şekilde söylenmesi lazım. Erkenek Göleti'nin gövdesinden büyük bir tehlike atımının olduğunu söyleyebilirim. Bu barajda su tutmada sorun olduğu için muşamba kaplaması var. Su açısından dolu bir baraj değil. Bu baraj kesinlikle onarılmamalı ve terk edilmeli" diye konuştu.