ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

​​​​​​​Seçimlerin ardından yeni Kabinenin oluşmasıyla birlikte gözler yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret artışına çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret ve emekli maaşı artışları için çalışma yapılacağını söylerken,  Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. 

2023’ün ilk 5 ayı geride kalırken milyonların gözü belirlenecek olan asgari ücret rakamına çevrildi. Yaklaşık 7 milyondan fazla insanı ve dolaylı olarak da ülkedeki her vatandaşı ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Dört kez toplanacaklar

Asgari ücreti yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Şu an net 8 bin 506 lira 80 kuruş

 Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 500 dolara ulaşacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan bir süre önce,  "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına bu konuda yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var"  açıklamasını yapmıştı. Önceki Kabinemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, asgari ücretin 500 dolar civarında olması için çalışmalar yapacaklarını söylemişti.

Beklenti 11 bin-11 bin 500 lira

Son haftada dolar kurundaki önemli artış dikkate alındığında asgari ücretin 500 dolar bandında olması biraz zor gibi gözüküyor. Kamuoyunda asgari ücretin 11 bin-11 bin 500 liraya çıkarılması yönünde beklenti oluşmuş durumda.