UZMANLARDAN TÜRKİYE'YE UYARI: "TÜRKİYE'DE DEPREM YÖNETMELİĞİ YETERSİZ"

Mühendislik Jeolojisi Derneği Üyesi ve Japonya Ryukyus Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, Türkiye'de 2018 yılında çıkarılan Deprem Yönetmeliği'nin yetersiz olduğunu söyledi.

GÜRKAN GÖK

Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler Uluslararası Sempozyumu'na katılan Japonya Ryukyus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, depremlerden çıkarılması gereken derslerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Türkiye'nin her yerinde fay olduğunu söyleyen Aydan, alınacak önlemlere dikkat çekti.

DELİKLİ TUĞLA UNUTULMALI

Fay hattının bulunduğu bölgede yapılması gerekenin, binanın fayın hareketine bağlı olarak göçmesinin ve devrilmesinin engellenmesi olduğunu söyleyen Prof.Dr.Ömer Aydan, “Yapıların mümkün olduğu kadar kutu şeklinde hareket etmesi lazım. Bizim, aktif fay zonlarında yapılar, kutu şeklinde olmalı, ağırlık merkezleri 1'den küçük olmalı. Binaların temelleri radya temel olmalı, fay bunun altından kolaylıkla kayabilmeli. Bir de dolgu duvarının kesinlikle perde duvar olması gerekir. Artık delikli tuğlanın unutulması gerekiyor " dedi. 

UZMANLARDAN TÜRKİYE'YE UYARI: "TÜRKİYE'DE DEPREM YÖNETMELİĞİ YETERSİZ"

BİNALAR 1 VEYA 2 KATLI YAPILMALI 

Faylı bölgelerde yapıların sıvılaşmaya da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Aydan,  "Sıvılaşma konusunda en önemli şeylerden bir tanesi, zeminin taşıma kapasıtesidir. Sıvılaşmış malzemenin yoğunluğu 1.6'dır. Bunu aşmayacak şekilde yapılması gerekir. Eğer 10 katlı bina ise ortalama basıncı 1,5 civarında olmalıdır. Eğer bunların hiçbirinde  önlem alınmasını istemiyorsak, binaların 1 veya 2 katlı yapılması gerekir. Böyle durumda hiçbir önlem olmadan yapılar ayakta kalır" diye konuştu. 
Yüksek binaların yapılması durumunda  ekstra önlemlerin alınması gerektiğinden söz eden Aydan; "Sıvılaşan bölgedeki sıvılaşma oranını azaltacak şekilde veya oluşabilecek su basıncını azaltmak, direncini yükseltmek için değişik yöntemler kullanılıyor. Sıvılaşma potansiyelinin olduğu yerde binaların, kat sayıları 1 ve 2'ye sınırlandırdıktan sonra bunun uniform olmasında fayda var. Aksi takdirde bunlar birbirine zarar verecektir" ifadelerini kullandı.

TRENLERİN RAYDAN ÇIKMAMASI İÇİN EKSTRA ÖNLEM ALINMALI

Türkiye'de hızlı tren hatlarının inşa edilmeye başladığının altını çizen Prof. Dr. Aydan, "Ben yaklaşık 40 senedir Japonya'dayım. Bu süre içerisinde 2004 ve 2016 yılında meydana gelen depremlerde iki tren raydan çıktı. Japonya'da trenlerin kardan dolayı raydan çıkmaları için extra yöntem var. Türkiye'de hızlı tren inşaasında Japonya'da yapılan bu  tekniğin uygulanmasında fayda görüyorum" dedi.

UZMANLARDAN TÜRKİYE'YE UYARI: "TÜRKİYE'DE DEPREM YÖNETMELİĞİ YETERSİZ"

"DEPREM YÖNETMELİĞİ YETERSİZ"

2018'de çıkarılan deprem yönetmeliğinin yetersiz olduğunu söyleyen Aydan, "Bu konunun tekrar gündeme getirilerek taban ivmesinin arttırılmasında fayda var. Yönetmeliği değiştirmekle her şey bitmiyor. Bunu yaptıktan sonra yapılarımızı nasıl tekrar güçlendirmeliyiz konusuna da ağırlık verilmesinde fayda görüyorum” önerisinde bulundu.