TAZMİNAT İÇİN YARGITAY'DAN EMSAL KARAR
Yargıtay aldığı emsal kararla, iş yerini daha iyi şartlar sunan bir başka işyeriyle değiştirmek için tazminatını yakıp istifa eden, fakat yeni işveren tarafından işe alınmayan işçilere yönelik kıdem tazminatı talep hakkı sağladı.
SELAMİ AYDIN
Yargıtay, işçileri ve işverenleri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. İş yerini daha iyi şartlar sunan bir başka işyeriyle değiştirmek için tazminatını yakıp istifa eden, fakat yeni işveren tarafından işe alınmayan işçilere yönelik bu emsal karar, kıdem tazminatı talep hakkı sağladı.
İŞÇİYE MÜJDE: MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ
Yargıtay'dan alınan karar, daha iyi şartları vadeden yeni bir işverenin iş yerine geçmek için istifa eden işçilere büyük bir müjde niteliği taşıyor. Karar, yeni işverenin işe alma kararından vazgeçmesi sonucu mağdur olan işçilerin kıdem tazminatını ve işe başlayana kadar olan ücret alacağını talep etme hakkını tanıdı.
İŞÇİ MAHKEMEYE BAŞVURDU
Daha iyi koşullarla çalışma vaadiyle mevcut işinden istifa eden B.K., vaadine rağmen yeni işveren tarafından işe alınmayınca mağduriyet yaşadı. İşinden ve tazminatından olan işçi, İş Mahkemesi'ne başvurdu ve mahkeme, kıdem tazminatı ve diğer taleplerinin kabulüne hükmetti.
İŞVERENDEN TAZMİNAT VE ÜCRET ALACAĞI TALEP EDİLEBİLECEK
Davalı işveren kararı istinafa taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. İstifa ederek yeni işverene güvenen ancak işe başlatılmayan personelin, kıdem tazminatını ve işe başlayana kadar olan ücret alacağını işe almayan işverenden talep edebileceğine hükmetti.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
"Dava dosyasında yer alan icap ve kabul içeren ve HMK'nın 199 maddesine göre belge niteliğindeki içeriği inkar edilmeyen yazışmalara göre, davalının işinden istifasının istendiği ve davacının bu şekilde davrandığı ortadadır. Sözleşmenin imzası için istenen belgelerin sunulması ve göreve başlamasının bildirildiği ve bu aşamada işe alınmasından vazgeçildiğinden; davacının kıdem tazminat miktarı ile yeniden işe girdiği süre kadar ücret alacağına dayalı zararını tazminat olarak talep hakkı olup mahkemenin kararı isabetli bulunmuştur."