KURBANLIK ALACAKLARA KÜPE VE PASAPORT UYARISI

Kurban Bayramı yaklaşırken yetiştiriciler, potansiyel alıcıları, kurbanlık hayvan satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

GÜRKAN GÖK

Kurban Bayramı yaklaşırken, yetiştiriciler potansiyel alıcıları, kurbanlık hayvan satın alırken dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda uyarıyor. Kurbanlık hayvanlarının kulak küpelerinin tam olması, büyükbaş hayvanlar için pasaportların ve veteriner sağlık raporlarının bulunması gerektiğini, küçükbaş hayvanlar içinse nakil belgeleriyle birlikte veteriner sağlık raporlarının mevcut olması gerektiği vurgulanıyor.

TÜRKVET MOBİL UYGULAMASI İLE KONTROL ŞART 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Hayvan Kayıt Sistemi, TÜRKVET mobil uygulaması, kurbanlık hayvan satın alırken vatandaşlara yardımcı oluyor. Uygulamadan hayvanın küpe numarası, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bilgiler kontrol edilebiliyor.

SAĞLIKLI KURBANLIK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yetiştiriciler, kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlıklı olmasının önemini vurgulayarak, sağlıklı kurbanlık hayvan özelliklerini detaylandırıyor. Bir yaşını dolduran hayvanlar kurbanlık olabilirken, koyun ve keçilerde altı aylığın üzerindeki gösterişli ve semiz hayvanlar da kurbanlık olarak kabul edilebiliyor. Sağlıklı hayvanların gövdesinin her yönden dolgun, vücut çıkıntılarının belirsiz, iyi besili, uzuvlarının tam, bakışlarının canlı, tüylerinin parlak, derisinin yumuşak ve elastiki yapıda olduğunu belirtiyorlar.

KURBAN EDİLMEMESİ GEREKEN HAYVANLAR

Hasta, zayıf, düşkün, göz, burun, ağız ve meme bölgelerinde anormal akıntılar görülen, topallayan, gözleri kör, boynuzları kırık, dişleri dökülmüş, dış parazitli veya uyuz belirtileri olan, deride çeşitli benek, açık yara görülen, meme bölgesinde şişkinlik veya renk değişimi olan hayvanların kurban edilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

GEBE VE DAMIZLIK DİŞİ HAYVANLAR KURBAN EDİLEMEZ

Tarım ve Orman Bakanlığı, gebe ve damızlık vasfı taşıyan dişi hayvanların kurban edilmesini yasaklıyor. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikli olarak erkek hayvanlar veya damızlık vasfı taşımayan dişi hayvanların kurbanlık için tercih edilmesi gerekiyor.