PRİME GÖRE KADEMELİ ARTIŞ

​​​​​​​Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) emekli ve memur maaşlarına ilişkin yeni bir düzenleme için çalışmalar başlıyor. TBMM, en düşük emekli maaşını 7.500 lira ve en düşük memur maaşını 22 bin TL'ye çıkaracak bir yasa tasarısı üzerinde yoğunlaşacak. Bu yeni düzenleme ile emekli ve memur maaşlarında refah payı kaybının önüne geçilmesi hedeflenirken, kademeli zam formülüne odaklanılıyor.

TBMM'nin yeni yasa teklifinin, Kurban Bayramı'nın ardından Meclis'e sunulması bekleniyor. Bu teklifin, yeni dönemde çıkacak ilk yasa olması öngörülüyor.

Düşük emekli maaşı alanlar ve en düşük memur maaşının artırılması konusunda refah kaybının telafisi için kademeli zam formülü üzerinde duruluyor. Bu durumda, yüksek prim ödeyen kişilerin daha yüksek maaş alacakları bir sistem üzerinde çalışılıyor.

Yeni yasa tasarısının içeriği de şekillenmeye başladı: Maaşlarında yüzde 45 zam beklenenler 7.500-10.000 TL arasında maaş alanlar, 10.000-15.000 TL arasında maaş alanlar yüzde 40 zam, 15.000-20.000 TL arasında maaş alanlar yüzde 35 ve 20.000 TL üzerinde maaş alanlara ise yüzde 30 zam öngörülüyor. Bu değişikliklerle birlikte Temmuz ayında en düşük emekli maaşının da artırılması gündemde.

TÜİK’in Mayıs ayı enflasyon verilerine göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15,26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13,13'lük zammı cebine koydu. Haziran ayı enflasyonu ile yeni zamlı maaşlar netleşecek.

Emekli maaşı ve emekli bayram ikramiyesi ödemeleri de yaklaşıyor. Ödemelerin Kurban Bayramı öncesi yapılması bekleniyor.