DENİZLİ DÜNYA GASTRONOMİ KENTİ OLMAYA ÇALIŞIYOR
Denizli Büyükşehir Belediyesi, kentin UNESCO Yaratıcı Şehirler Listesinde yer alması için başvuru yaptı. Projenin UNESCO tarafından onaylanması halinde Denizli, Türkiye'deki ve dünyadaki gastronomi şehirleri arasında anılacak.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında şehirlerin tarihi ve kültürel geçmişleri ile farklı yönlerini geliştirip kültürel çeşitliliği desteklemek için oluşturuldu. Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiş olup bu temalar "Edebiyat, Film, Müzik, Zanaat ve Halk Sanatları, Tasarım, Gastronomi ve Medya Sanatları" olarak belirlendi. Dünya genelinde halihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı'nın 295 üyesi bulunuyor.
Denizli Büyükşehir Belediyesi de kentin Kreatif Şehirler Ağına dahil olmak için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı için proje hazırlandı. Pamukkale Üniversitesi ile yapılan çalışmada başta Tandır Kebabı, Babadağ Keşkeği, Çağla Dövmesi, Kale biberi, leblebi çorbası olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan Denizli'nin Yemekleri Kitabı ve Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin düzenlediği Denizli Lezzet Festivalinden derlenen 216 çeşit yemeğe yer verilen proje ile kentinin gastronomi şehirleri listesine girmesi için UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na (UTMK) 30 Mayıs 2023'te başvuru yapıldı.
Şehrin coğrafi işaret belgeli ürünleri ile kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin anlatıldığı başvuruda, doğal ve kültürel özellikleri ile UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde olan beyaz cennet Pamukkale'ye yer verildi. Şehirde yapılan etkinliklerin yanı sıra hazırlığı yapılan Denizli Gastronomi Müzesi ile şehrin tanıtımı ve sürdürülebilirliği vurgulandı.
Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı başvurunun ardından Denizli'nin ilk etapta UNESCO Yaratıcı Şehirler listesine girmese de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesinde yer alması ve ülkemizdeki gastronomi şehirleri arasına adını yazdırması bekleniyor.