SANAYİCİ NİTELİKLİ ELEMAN BULAMIYOR

​​​​​​​Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2022 sonunda SGK’lı sayısının bir önceki yıla göre 10 bin artışla 230 bin olarak gerçekleştiği Denizli’de birçok sektör eleman bulamamaktan şikayetçi. İşsizler iş ararken, işveren de nitelikli çalışan arıyor. Mermer sektörü, iş gücü arzı yetersizliğini en yoğun hisseden sektörler arasında başı çekiyor.

İç Ege’nin üretim üslerinden Denizli’de nitelikli işgücü firmaların en fazla sıkıntı yaşadığı konuların başında geliyor. 2022 yılı verilerine göre 230 bin kişi 4-A kapsamında sigortalı olarak çalışırken, bir çok sektörde firmalar eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Bazı firmalar  20 çalışan bulamadıkları  için ikinci vardiyayı açamadıklarını ifade ederken, makine imalat,  lojistik ve mermer işletmeleri de işgücü sorununu yakıcı olarak hissediyor.Tekstil, turizm, elektronik ise eleman bulmakta zorluk çeken diğer iş kolları olarak dikkat çekiyor.

Sanayinin kanayan yarası

İşgücü arzındaki sıkıntının giderilmesi noktasında bir dizi çalışma başlattıklarını açıklayan Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı Nuri Turgut, “Bugün insanların çok iyi şartlarda işi var. Ama eleman yok ortada. Bu konu Denizli sanayisinin kanayan yaralarından bir tanesidir. Hızlıca çözüme ilişkin adımlar atılması gerekiyor” diye konuştu.

DESİAD olarak eleman arzını artıracak çalışmalar konusunda Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğini geliştirme kararı aldıklarını açıklayan Turgut, “Bu eksikliği tek başına giderebilmemiz mümkün değil. Bu konuda kamu eliyle hızlı biçimde organize olarak bir düzenleme yapılmalı, proje, projeler hayata geçirilmeli. DESİAD olarak bu konuda bir dizi çalışma başlattık. Bu çalışmaların en önemlisi Pamukkale Üniversitesi ile başlattığımız ilgili meslek yüksek okullarında eğitim gören, mezun olan gençlerimizin işyeri, staj ve eğitim sürelerini bölüştürerek istediğimiz branşlarda istihdamı şeklinde bir çalışma hayata geçirdik. Firmalarla öğrencileri eşleştirmek suretiyle yürüttüğümüz çalışmayı bu yıl daha da yaygınlaştıracağız” diye konuştu.

İleri sürüş eğitimi verecek MYO imza bekliyor

Cengizhan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Veli Cengiz de sektörün şoför eksikliğine dikkat çekerek Çal Belediyesi’nin bina tahsis ettiği ileri sürüş teknikleri eğitiminin verileceği meslek yüksek okulunun YÖK onayı beklediğini hatırlattı. Cengiz, “Sektörün sıkıntılarını giderecek çözümler arıyoruz. Birinci önceliğimiz şoför yetiştirmek. Tüm sektörde ciddi bir şoför eksiği söz konusu” dedi. 

Matematik öğretmeni, emekli imam, tıp fakültesinde kaydını donduran öğrencilerin tercih ettiği bu mesleğin gençlerden yeterli ilgiyi görmemesine anlam veremediğini dile getiren Cengiz, Denizli’de ilk kez bir kadın tır şoförünü istihdam edeceklerini sözlerine ekledi. Cengiz, “Parasını ödediğim, faturası kesilmiş 30 tane tırımızı fabrikadan teslim alamıyoruz. Sebep, şoför yok. Yarın 50 şoför gelip işbaşı yapacağım dese işi hazır. Sektör ciddi şoför sıkıntısı yaşıyor. Devlet kurumları el atsın bu konuyu hep birlikte çözelim” diye konuştu.