ATA TOHUMLARI İLE TARIMA HAYAT VERİYOR

​​​​​​​Denizli'nin Çardak ilçesinde yaşayan emekli ziraat teknisyeni Muharrem Ata, topladığı atalık buğday tohumları ile tarımda genetiği değiştirilmemiş ürün elde edilmesini sağlıyor.

Çardak'ın Hayriye köyünde yaşayan ve Türkiye Şeker Fabrikalarından emekli olan ziraat teknisyeni Muharrem Ata, kendini ata tohumuna adadı. Türkiye'nin değişik yerlerinde gördüğü ve bildiği atalık buğday tohumlarını toplayan 75 yaşındaki Ata, bir yandan tohumlardan üretim yaparken bir yandan da ihtiyacı olanlara ata tohumu temininde yardımcı oluyor. Ata, Tarım ve Orman müdürlükleri, ziraat odaları vasıtasıyla çiftçilere nitelikli tohum tedariki de sağlıyor.

15 çeşit ata tohumuna sahip

Türkiye Şeker Fabrikalarında 30 yıllık memuriyetinin ardından 20 yıl önce emekli olduğunu dile getiren Muharrem Ata, "Tohumculukla uğraşıyorum. Türkiye'de nerede ne çeşit tohum varsa gidip ondan alıp ekiyorum, üretim yapıyorum ve çiftçilere satıyorum. Elimde karakılçık var, kunduru var, atabey var, şu anda adını sayamadığım 15 kadar çeşit buğday tohumu var. Bu yıl 12-13 çeşit buğday ektim. Buğdayların boyları 2 metre, 2,5 metre" dedi.

Siyez buğdayını çoğalttı

Siyez buğdayını 2004 yılında Kastomonu'dan getirip üretip yaptığını ve çoğalttığını ifade eden Ata, "Gözler'de kekik yerine bunu dikmek isteyen üreticiye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü benim ismimi vermiş, bana ulaştılar, onlara sattım. Üretmek isteyen başka çiftçilere de sattım. Ata tohumlarımızın unutulmayıp çoğaltılmasını ve sağlıklı üretim yapılmasını hedefliyorum." diye konuştu.