MECLİS REDDETTİ, MAHKEME ‘UYGULAYIN’ DEDİ

AK Parti eski Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak’ın eşi Abdullah Sefa Dalbudak’ın Çaybaşı Mahallesi’ndeki sağlık merkezinin kat artırım talebi  Merkezefendi Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisinde reddedildi. Dalbudak yargıya başvurdu, İzmir Bölge İdare Mahkemesi meclis kararlarını iptal etti. Konu yeniden büyükşehir meclisine geldi.  Dalbudak’ın talebi oy çokluğu ile meclisten geçti. 

Ak Parti 24. Dönem Denizli Milletvekili ve MKYK üyesi Nurcan Dalbudak’ın eşi Abdullah Sefa Dalbudak’ın sahibi olduğu, Çaybaşı Mahallesi’ndeki özel sağlık tesisi alanı olarak imarlı parselde 2016 yılında yapılan 2 kattan 4 kata çıkarma talebi önce Merkezefendi Belediye Meclisi ardından Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedildi. 

MAHKEME HAK KAYBI DEDİ

Sefa Dalbudak’ın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin bulunduğu ve Nurcan Dalbudak’ın da yöneticisi olduğu işletme bölgedeki diğer yapıları emsal göstererek meclis kararlarını Denizli İdari Mahkemesi’ne taşıdı. Yerel mahkeme iptal davasında davacı aleyhinde karar verdi. Abdullah Sefa Dalbudak davayı İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyarak temyiz etmesini istedi. 3. İdari Dava Dairesi davacının hak kaybı yaşadığı gerekçesiyle her iki belediye meclisi kararının iptaline karar verdi. Bu kararın ardından Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında konu meclis gündemine alındı. 

DOĞAN: YOĞUNLUK ARTIŞINA SEBEP OLACAK

Mecliste söz alan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Burası için 2 kattan 4 kata çıkarılsın talebi vardı. Meclis olarak bu talebi onaylamadık. İki katta kalmasından yana karar aldık. Aynı şekilde büyükşehir meclisinden de iki kat olarak geçtik. Bu parselin sahibi hemşerimiz dava açtı. Yerel mahkemede davayı kaybetti. Üst mahkemeden bir ay içinde karar bozularak belediyemize geldi. Biz de yargı kararına uyduk. Bu bölgede yoğunluk artışı olmaması için, bütünlüğü sağlamak ve daha önceden belediye meclisinde benzer dosyaları reddettiğimiz için aynı şekilde 0,25 yoğunlukla belediye meclisimizden geçirdik ve buraya gönderdik. Meclisten bu karar bu şekilde geçerse emsal teşkil edecektir” diye konuştu. 

İSTEMEDİĞİMİZ KARARLARA UYMAK ZORUNDA KALDIK

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da yargı kararına uyulması gerektiğini belirterek, “Talep dava konusu oldu. İş yargıya intikal etti. Yerel mahkemenin kararını bölge mahkemesi bozdu. Burada mahkeme dava edilen işin haklılığı konusunda bir karar ortaya koydu. Bize onlarca mahkeme kararı geldi. Belki istemediğimiz mahkeme kararlarına uymak zorunda kaldık. Bu dava konusu karar 4 kat diyor. Taban alanını azaltın diye bir mahkeme kararı söz konusu değil. Vatandaşın da taban alanına ilişkin bir itirazı yok. Sadece 4 kat yönünde karar verilmesini istiyor. Biz mahkeme kararını uyguluyoruz dediğiniz anda mahkeme ne demiş ona bakarız. Mesele ne benim tercihim ne başka birinin tercihi, mahkeme kararına uymak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

‘KÜTLE KONUSUNDA ANLAŞILAMADI’

Doğan yeniden söz alarak; “Mahkeme kütleyi çıkarın dememiş. Emsal neyse onu uygulayın diyor. Şimdi ne değişti biz 0,50’ye çıkarıyoruz. Konumuz bu, katla ilgili değil. Benim elimde aynı şekilde dosyalar var. Ben daha önce reddettiğimiz vatandaşlara siz de hakkınızı arayın diyeceğim” diye konuştu.  

Zolan ise; “Mahkeme vatandaşın talebi doğrudur dediyse isteseniz de istemeseniz de uymanız gerekir. Burada konu vatandaşın talebi değil mahkemenin kararı. Biz her iki belediye iki kat dediğimizde iki katın taban alanı bellidir. Mahkeme 4 kat olmalı diyor. Taban alanı ile ilgili mahkemenin verdiği olumsuz bir karar yok. Şu meclisin takdirinde, biz mahkeme kararını uygularız, gerekirse 5 ay sonra 6 ay sonra taban alanını yüzde 10’a indirirsiniz, yarı yarıya indirirsiniz. O ayrı bir şeY” ifadelerini kullandı. 

Daha sonra madde Bayındırlık ve İmar Komisyonu’ndan geldiği şekilde oylandı. 39 kabul oyuna karşı 21 ret oyu ile kat artırımı onaylandı.