MECLİSTE “ADALET” TARTIŞMASI

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Pamukkale Belediyesi’ne bağlı altyapının tamamlandığı 3 mahallede üstyapı desteği vermesi için Başkan Osman Zolan’a protokol imzalama yetkisi verilmesi Belediye Meclisinde “Adalet” tartışması yaşanmasına neden oldu. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın, “Hukukçular adaletli davranmalı” eleştirisine, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Parti ayırımı yapmadan her ilçeye hizmet için gayret ediyorum. Bu yafta bize yapışmaz” yanıtını verdi.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin Haziran ayı ikinci bileşiminde Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Belediyesi arasında yapılması planlanan üstyapı protokolü tartışma yarattı. 

BEDAVA DEĞİL, GERİ ÖDEYECEK

Pamukkale Belediyesi’nin altyapısı tamamlanan Hürriyet, Kayıhan ve Asmalıevler mahallerinde üstyapı işinin Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a protokol imzalanması  yönünde yetki verilmesine ilişkin komisyon raporu dünkü oturumda görüşüldü.  Zolan, ilçe belediyesinin talebi üzerine üç mahallede üstyapı hizmeti yapılacağını söyleyerek; “Şunu belirteyim, iş yapılacak ama Pamukkale Belediyesi bunun geri ödemesini yapacak. Bedelsiz ya da hibe değil. Komisyonumuz böyle bir protokol kararı almış” ifadelerini kullandı. 

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİZ ARSA SATMIŞIZ ALGISI YARATILDI”

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan söz alarak, “Belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik durumu biliyoruz. Belediyeler ekonomik sıkıntı içinde. Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra ve pandemi döneminde kesintiler oldu. Önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Bu nedenle bir çok belediye yer satışına gitmek zorunda kaldı. Merkezefendi Belediyesi olarak biz de defalarca üç mahallemizde yapılan üstyapı ile ilgili, özellikle korona salgınınından sonra yaşanan maliyet artışlarıyla ilgili durumları sizlere farklı ortamlarda bildirdik. Belediyelerin yaşadığı maliyet artışları sadece asfalt, kaldırım, üstyapı ile ilgili değil her kalemde maliyet artışı  ile karşı karşıyayız. Bunları karşılayabilmemiz için biz de arsa satış kararı aldık. 5 yıllık stratejik planda olmaması nedeniyle bütçemizde böyle bir üstyapı yatırım kaleme yer ayırmamıştık. Arsa satışından elde edilecek gelir üstyapı çalışmalarında kullanılacak, eğer satabilirsek” diye konuştu.

“HUKUKÇULAR ADALETLİ OLMALI”

Doğan, Pamukkale Belediyesi’ne verilen destek konusunda kendileri ile de görüşülmesini beklediklerini belirterek, “Biz bu şekilde arsa satışına giderken, sanki Türkiye’de ilk arsa satışını yapan belediye bizmişiz gibi algı yaratılmaya çalışıldı. Bunu siyaseten söylemiyorum. Arsa satışını her belediye gerçekleştiriyor. Pamukkale Belediyemizin üç mahalleye ilişkin protokol yapılması ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. 5 mahalle de olabilir. Ama biz de Merkezefendi Belediyesi olarak aranmayı isterdik. Sanırım ya muhalefet belediyesi olduğumuzdan ya da işlerinizin yoğunluğundan bizleri aramaya fırsat bulamadınız. Aynı sıkıntılar Merkezefendi Belediyesi’nde de devam ediyor. Üç mahallemizin ikisini bitirdik. Sümer Mahallesi’nin yüzde 65’lik bölümü kaldı. Ama bu konuda da sürekli bir algı yapılmaya çalışılıyor. Burada keyfiyetten üstyapıya başlanmaması gibi bir durum yok. Bizler bu kadar işlerimize yoğunlaşmışken bu şekilde siyasi algı yapılmasını hoş bulmuyoruz. Hukukçular adaletli davranmalıdır. Protokol konusunda Merkezefendi Belediyesi’ni de dikkate alacağınızı öngörüyorum ve en azından öyle olmasını düşünüyorum” eleştirisini getirdi.

BİZİM BAKIŞ AÇIMIZ ADALET

Doğan’a yanıt veren Zolan, hiçbir belediye için muhalif kelimesini kullanmadıklarını belirterek, “Bu yafta bize yapışmaz. Her ilçeme hizmet etmek için gayret sarf ediyorum. Belediye meclisinde yaşadığınız olayların sorumlusu ben değilim. Burada büyükşehir meclisinde aldığımız kararlar da herkesi memnun etmiyor. Bizler de arsa satıyoruz. Benim aldığım arsa satma kararına ilişkin CHP İl Başkanı, İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu güne kadar bu konuyu konuşmadım. Zaten algı noktasında görevde olan kişilere karşı, sadece size mi; bana karşı ne saldırılar yapılıyor. Bunları anlatsam meclis toplantısı bitmez. Bizim bakış açımız adalet. Bu şu demek değil; bu mecliste alınan karar sonrasında siz yok sayılmışsınız. O noktaya gelmiş olmanız ayrı bir şey” diye yanıt verdi. 

‘BEDELSİZ YAPMA İMKANIM DA VAR’

Pamukkale Belediyesinin üstyapı bedelini ödeyeceğini söyleyen Zolan, “Herkese hizmet etmem gereken insan olarak bakıyorum. Bunlar bu ortamlarda konuşulacak şeyler değil. Sabırla,  diyalogla olacak şeyler. Gelin derdinizi net bir şekilde anlatın. Avni Örki, belki on defa anlattı o üç mahallenin yapılması konusunu. Meclisin bedelsiz yapma yetkisi de var. Ama bedelli olacak dedik.  Büyükşehir harcadığı parayı da ileride alacak. Ödeme takvimi de var. Adaletsizlikle hitap haksız olur. En iyi bilen sizsiniz. Bu mecliste muhalif kelimesini kullanmadım. Bu mecliste siyaset yapmadım” diye konuştu.

AYRIMCILIĞA TABİ TUTULUYORUZ

Merkezefendi Belediye Başkanı Doğan da, ayrımcılığa tabi tutulduklarını vurgulayarak; “Biz sıkıntılarımızı defaaten size ilettik. Sadece burada değil bakanlıklar nezdinde de CHP’li belediyeler olarak ayrımcılığa tabi tutuluyoruz. Bu dönemde üstyapı için kredi talebinde bulunduk, bulamadık. Borçlanmak ve özel bankalara gitmek zorunda kaldık. Şu anda özel bankaların hiçbiri kredi vermiyor. Bu anlamda da sıkıntımız var. İller Bankası’ndan kredi bulamadık. Aynı sıkıntıları yaşıyoruz” dedi.

BEDEVAYA ALMIŞ BELEDİYE BAŞKANI SURATI MI VAR?

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki de söz alarak; “Seçildikten sonra büyükşehirin altyapı hamlesi başlattığını tespit ettik. O gün daha bizim ihale ile ilgimiz yokken meclisten borçlanma yetkisi aldık. Ön çalışmalarımızı yaptık. İller Bankası’nda sıraya erken girdik. Yatırıma başlamadan İller Bankası’nın kapısını aşındırmaya başladık. Protokol gereği ihaleyi Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bana bedava yollar yaptırıyorsun diyen arkadaşlar oldu. Bende öyle bir surat mı var? 300 milyonluk işi bedavaya almış belediye başkanının ağzı kulaklarında olur bende öyle bir durum yok” ifadelerini kullandı. 

BİZİMLE DE AYNI PROTOKOL YAPILMALI

Örki’nin ardından tekrar konuşan Zolan, “Bizi bilen bilir. Hiç kimseyi kayırmam. Hassasiyetimiz bellidir. İşi adaletli yaparız. Ben çok üzüldüm. Merkezefendi başkanımız ile bir çok hizmetler yaptık. Buraya gelen birçok talebi yerine getirdik. Tahsis edilmesi gereken yerleri tahsis ettik. Muhalif kelimesi adaletsizlik anlamında beni yaralamıştır” dedi. 

Karşılıklı eleştiriler sonrası yapılan oylamada 39 oya karşılık 21 ret oyu ile Pamukkale Belediyesi sınırları içinde yer alan 3 mahallede üstyapı çalışmalarının yapılması için Zolan’a protokol yetkisi verilmesi meclisten geçti.