SIRAKAPILAR VE ALTINTOP’TA BİNALARIN YÜZDE 20’Sİ RİSKLİ

Denizli’de CHP’li Merkezefendi Belediyesi deprem eylem planı çerçevesinde ilçedeki riskli yapıların envanterini çıkarma çalışması başlattı. Aralarında inşaat mühendisinin de yer aldığı 5 ekip zemini riskli 10 mahalleden ikisinde saha çalışması yürüttü. İlk tahminler Altıntop ve Sırakapılar mahallelerindeki binaların yüzde 20’sinin yüksek risk taşıdığını ortaya koydu.  Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Bir belediye başkanı için çok büyük risk ama birinin bunu yapması lazım” diye konuştu. 

Merkezefendi Belediyesi, deprem eylem planı çerçevesinde ilçedeki bina stokunun envanterini oluşturmaya başladı. Pamukkale Üniversitesi ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında öncelikle ilçede zemini riskli olduğu bilinen 10 mahallede bina stokunu çıkaruılacak. Üç aşamalı projenin ilk kademesinde sokak taramaları, ikinci kademede değerlendirme, son aşamada binalar hakkında detaylı çalışma yürütülecek. Daha önce depremsellik incelemeleri yapılan ve AFAD tarafından envanteri oluşturulan kamu binaları proje dışında tutuldu. 

10 MAHALLE ÖNCELİKLİ

Aralarında inşaat mühendisinin yer aldığı 5 saha ekibi Altıntop ve Sırakapılar mahallelerinde birinci kademe çalışmaları tamamlarken Değirmenönü Mahallesi’nde çalışmaları yarıladı. Ekiplerin yıl sonuna kadar nüfus yoğunluğunun yer aldığı Karaman, Akkonak, Sevindik, Sümer mahalleleri dahil 10 mahallenin birinci kademe taramalarını bitirmesi planlanıyor. Proje kapsamında ilçedeki toplam 60 bin binanın envanteri oluşturulacak. 10 mahallede birinci kademe çalışmaları sona erdikten sonra ikinci kademe çalışmalarına başlatılacak. Doğan, her etapta sağlıklı durumdaki yapıların eleneceğini belirtti. 

merkezefendi belediye meclisi

SOKAK TARAMALARI SÜRÜYOR

Belediye meclis salonunda projenin tanıtım toplantısında konuşan PAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, yapı envanterini 5 ayrı risk grubuna ayırdıklarını belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Amaçlarının depreme dayanıklı olmayan binaların tespitini yapmak olduğunu belirten Kayhan; “Eninde sonunda bu deprem olacak. Binaları hızlı bir şekilde tarayabilmek önemli. Deprem dayanımı anlamında bilgi toplamak hem zaman hem de ekonomi olarak birkaç kademeye bölünmüş durumda. Farklı kademelerde farklı bilgiler toplayarak stokla ilgili değerlendirme yapılıyor. Bizim ilk etapta yaptığımız sokak taraması. Burada amaç mümkün olduğu kadar hızlı şekilde sokaktan elde edilebilecek, binaların deprem davranışını etkileyecek bilgiyi risk durumuna göre sınıflandırmak” diye konuştu. 

YÜZDE 20 CİDDİ RİSK OLAN BİNALAR
Binaları birden yüze kadar sıralayan bir sistemle çalıştıklarını belirten Kayhan, “En alttaki yüzde 20’lik dilim en ciddi sıkıntıları olan binalar. Bunları fotoğraflıyor, veri bankası oluşturuyoruz. Toplam kat sayısı, binanın deprem davranışı açısından önemli bir veri. Bodrumu var mı, binada yumuşak kat, düzensizlik, kısa kolon gibi deprem davranışını etkileyen özellikleri kaydediyoruz. Bitişik nizam mı, binalarımız eğimli arazi üzerine mi kurulu, yapım yılı bizler için kritik bilgiler. Özellikle 1975 öncesi yapılar yönetmeliklerden fazla nasibini alamamış, yeterince mühendislik hizmeti alamamış yapılar. 1998 yönetmelik değişikliği ile binaların tasarımına yönelik ciddi kriterler geldi. Fakat bina stokunun ciddi bölümü 1975 – 1998 yılları aralığında yapılmış. Sahada bilgiler toplanıp üniversitemize ulaştırılıyor. Burada akademik referanslarla puanlama yapılıyor” dedi. Kayhan,çalışmalarda AFAD’ın zemin etüdlerine ilişkin resmi verilerin de kullanıldığını kaydetti. 

İKİ MAHALLEDE SOKAK TARAMASI BİTTİ
İki mahallede sokak taramasının bittiği çalışma endişe verici sonuçlar ortaya çıkardı. Altıntop Mahallesi’nde 343 betonarme ve yığma yapı bina incelendi. Bölgede 34 yığma yapı tespit edildi. 265 yapının 1998 yılından önce yapıldığı belirlendi. Sırakapılar Mahallesi’nde ise 871 yapı incelendi. 49 yapının yığma yapı olduğu ortaya çıktı. Toplam 592 yapının 1998 yönetmelik değişikliğinden önce yapıldığı belirlendi. Her iki mahallede bina stokunun büyük bölümünün 1975 ve 1998 yılları arasında yapıldığı, binaların yüzde 20’sinin yüksek riskli olduğu kaydedildi. 

merkezefendi

İLÇEMİZ FAY HATTI ÜZERİNDE
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, hem Denizli’nin hem de Merkezefendi ilçesinin fay hattı üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak; “İlçemiz fay hattı üzerinde. Yerel yönetimler olarak bu anlamda gereken hassasiyeti ve sorumluluğu göstermemiz gerekiyordu. Göreve gelir gelmez deprem komisyonu kurduk. İzmir ve 6 Şubat depremleri sonrası hemşerilerimizin pek çok sorusu oldu. Hem kargaşayı gidermek hem de çalışmalarımızı başlattığımızı duyurmak için bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Üç etaptan oluşacak çalışmanın ilk etabını kamuoyu ile paylaşacağız. Risk analizini ilçemizde gerçekleştirmek için gayret ediyoruz. Değerlendirmeden elde edilecek veriler önlem alınması, can ve mal kaybının önüne geçmesi bakımından önemli. 60 bin binayı tarayacağız” diye konuştu. 

BAŞKAN OLARAK RİSKLİ BİR İŞ YAPIYORUM
Doğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Zemini sıkıntılı mahallelerden başladık. Belediyenin öz kaynakları ile bu çalışmayı yürütüyoruz. Hem tasarruf anlamında hem de hemşerilerimizi bilgilendirmek, endişeye mahal vermemek için etap etap yapıyoruz. Planlı, sistemli, akla, mantığa, bilime sırtımızı dayayarak bunu yapıyoruz. İki mahallemiz bitti. Bir mahallenin yarısına geldik. Sırada Sümer ve Sevindik mahalleleri var. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. Denizli’de bu güne kadar bina stok taraması ve riskli yapı taramasının bu kadar geniş anlamda yapıldığını görmemiştik. Belediye başkanı olarak riskli bir iş yapıyoruz ama ilçem adına dertlenmek, sorumluluk ve risk almam gerekiyor. Başımıza böyle bir afet geldiğinde, zamanında bu tedbirleri almamanın vebalinin çok büyük olduğunu düşünüyorum. En acı tecrübeyi 6 Şubat depremlerinde yaşadık” 

KONUT SAHİBİNE YOL GÖSTERECEK
Ellerindeki verilerin ön bilgi olduğunu hatırlatan Doğan, “Güzel sonuçlar aldık. Olası bir felakette yıkılabilecek, hasar görecek bina sayımızı, can ve mal kayıplarımızı bu şekilde önleyebiliriz. Bilgi almak isteyenlerle bu bilgiyi paylaşacağız. Onlara yol göstereceğiz. Belki güçlendirme ile yapısını kurtarabilecek hemşerilerimiz var. Biz bu çalışmayı 10 mahalleyi bitirdikten sonra üst makamlarla paylaşacağız. Kentsel dönüşüm için bütçemiz ve yetkimiz dahilinde vatandaşlara desteğimiz olur. Bunlar büyük projeler. Üst belediyenin ve bakanlığın devreye girmesi gerekiyor. Biz vatandaştan gelen talepleri yetkili makamlara aktaracağız. Bizim bütçemizi zorlamayacak yardımları da yapmaktan imtina etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı

BİRİNİN BUNU YAPMASI LAZIM
İsteyen vatandaşlarla bilgi paylaşımı yapılacağını söyleyen Doğan; “Risk ve sorumluluk alıyorum ama bu tarama sürecek. Hemşehrilerimiz belediyeye geldiğinde açık ve net bilgi paylaşılacak. Birinin bunu yapması lazım. Yerel yöneticiler olarak sorumluluğumuz çok fazla. Bizler parklar, binalar yapıyoruz, sosyal yardımlar yapıyoruz ama belediyenin en öncelikli yapması gereken iş hemşehrilerimizin can güvenliğini sağlamak. Can güvenliğini sağlayamadığınız sürece yaptığınız işin bir anlamı yok. Vatandaşlarla bazı problemler yaşayabiliriz, ama işin sonunda biz onların canını korumak için bu işi yapıyoruz. Deprem bir gerçek. Zaman içinde bunun anlaşılacağına inanıyoruz” diye konuştu.