DENİZLİ AFET MASTER PLANI ÇALIŞMASI BAŞLADI

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan ‘Denizli Afet Master Planı’, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk oturumu olan Bilgilendirme-Anlama Toplantısı ile başlamış oldu. 4 oturum ve 1 yıl sürecek olan proje, tüm doğal afetleri kapsaması nedeniyle Türkiye’de bir ilk olacak.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Denizli Afet Master Planı’ çalışması, ilk oturumu olan ‘Bilgilendirme-Anlama Toplantısı ile başladı. Tüm doğal afetleri kapsaması açısından Türkiye’de ilk olan çalışmada, 4 oturumluk toplantı yapılacak. 1 yıl sürecek olan çalışma kapsamında kentteki tüm risk haritaları çıkartılarak, önlemler alınacak. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yanı sıra, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, sunum yapacak olan akademisyenler ve davetliler katıldı.

“TEDBİRLERİMİZİ ALMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Kentsel Yenileme Merkezi’nden Esra Elif Şahin moderatörlüğünde yapılan toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, dünyanın sonuna kadar afetlerin yaşanabileceğinden söz etti. Başkan Zolan, “6 Şubat’ta yaşanan deprem, ülkemiz açısından çok acıydı. Dünyaya baktığımız zaman büyük depremler arasına giren depremlerimizdir. Belki Anadolu’da bin yıldır en üst seviyede yaşanan ve sonuçları ağır olan bir afet ile karşı karşıya kaldık. Oralara gittik, oraları gördük. Anlatmak kolay değil. Şehrimizin tarihine baktığımızda ise 1717 yılında kayıtlara geçmiş en büyük depremlerden biri gerçekleşmiş. Neredeyse Denizli’nin yarısı yok olmuş. Şu anda onun üzerinden 300 yıl geçmiş durumda. Bu bilinçle yapmış olduğumuz çalışmalarda her imar planı yaptığımızda orada jeolojik etütlerin yapılması noktasında en üst hassasiyet göstererek yolumuza devam ediyoruz. ‘Zeminle ilgili olumsuzluk olmasın’ diye tedbirlerimizi alma noktasında gayret sarf ediyoruz” dedi.

“AFET EĞİTİM MERKEZİ ÇALIŞMAMIZ VAR”

Yağmur suyuyla oluşacak olan afetin de önüne geçmek için birçok altyapı çalışmalarını başlattıklarının altını çizen Osman Zolan; “Bilimin vermiş olduğu bilgiler çerçevesinde önlem almaya gayret gösteriyoruz. Depremin hasarını en alt seviyeye çekme noktasında gayretlerimiz devam ediyor ama afet sonrasında baktığımızda toplanma ve çadır alanlarını belirlemiş durumdayız. Büyükşehirimizin internet sitesinde herkes kendi adresine girdiğinde kendisine ait toplanma alanının neresi olduğunu çok rahat şekilde görebiliyor. Şu anda Afet Eğitim Merkezi noktasında bir çalışmamız var. Bunun projeleri tamamlandı. Orada da insanlarımıza, özellikle gençlerimize afetlerle temas ettirmek amacıyla simüle edilerek afeti hissettirme noktasında bir çalışmamız da şu anda planladık. Onun da yatırımını gerçekleştireceğiz. Zemin ile ilgili çalışmalarımızda 19 ilçemizin merkezi noktasında Büyükşehir olarak tüm zemin verilerini tek merkezde toplama gibi bir sistem oluşturduk. Arık doğal olarak oradan gelen veriler, şehrimizin zeminle ilgili genel bakışını ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.

“TEHLİKELERE KARŞI, DİRENÇLİ BİR DENİZLİ OLSUN İSTİYORUZ”

Bilimin ışığında ve birçok çalışmalarla geleceğe hazırlanılması gerektiğinden söz eden Başkan Zolan, şunları aktardı: “Bbu noktada arzu ediyoruz ki tüm tehlikelere karşı, dirençli bir Denizli olsun istiyoruz. Oluşabilecek olumsuzluklarda mümkünse hiç ya da en az insanımız sıkıntı çeksin. Bu noktada tedbirlerimizi almak istiyoruz. Biraz bilgi sahibiyiz ama bunu profesyonel anlamda katılımcı bir şekilde Denizli Afet Master Planı’nı yapmaya karar verdik. Burada çok değerli hocalarımız var. Sadece değerli hocalarımızın da çalışmaları yeterli olmayacaktır. Bunlar mutlaka bize ışık tutacak ve yün verecek ama esas olan Denizlimizin tüm kurum ve kuruluşları bu işin içinde yer alsın istiyoruz. Onlar da toplantılara katılarak fikirlerini aktarsın, gördükleri tehlikeyi aktarsınlar. Önlemle ilgili de kendi fikirlerini ortaya koysunlar istiyoruz. Bu toplantı aslında başlangıçla, genel çerçeveyi aktarmayla ilgili bir çalışmamız. Başka toplantılarımız olacak. O toplantılarda ana damarlardan çıkıp kılcala doğru gideceğiz. Bunu yapmanın da çok önemli olduğunu da biliyoruz.”

AKADEMİSYENLER SUNUM YAPTI

Başkan Zolan’ın açılış konuşmasının ardından Kentsel Yenileme Merkezi’nden Esra Elif Şahin ‘Denizli Master Planı Proje İçerik Sunumu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Himmet Karaman ‘Afet Master Planı Kapsamında Bütüncül Yaklaşım Modeli’, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir ‘Denizli Afet Geçmişi ve Mevcut Durum Değerlendirmesi’, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Barış Semiz ‘Denizli Zemin Yapısı ve Mevcut Durum Değerlendirmesi’ ve Kentsel Strateji Kurucusu Faruk Göksu ‘Belirsizlikler ve Beklentiler Dengesinde Master Planı Yaklaşımı’ konularında sunum gerçekleştirdi.

BİLİM KURULU ÜYELERİ

Boğaziçi Üniversitesi’nden Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Himmet Karaman, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Pamukkale Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Halil Kumsar, İstanbul Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Cevza Melek Kazezyılmaz Alhan, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Afet Yönetim Uzmanı Doç. Dr. Hikmet İskender, Pamukkale Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Barış Semiz ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu,  projenin bilim kurulu üyeleri olacak. Projede kapsamında; deprem tehlikesi, sel/taşkın tehlikesi, heyelan tehlikesi, iklim değişikliği tehlikesi, ekolojik kayıp tehlikesi, rüzgar erozyonu tehlikesi, su erozyonu tehlikesi, kaya düşmesi tehlikesi orman yangını tehlikesi ve dolu tehlikesi konularında çalışmalar yapılacak.