YONGA MOBİLYA’DA GREV BİTTİ

Denizli’nin Borsa İstanbul’a kote şirketlerinden Yonga Mobilya’da toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 9 Mayıs’ta başlayan grev, Denizli Sanayi Odası ile Türk-İş’in arabuluculuk girişimleri sonucu sona erdirildi. Yetkili sendika Ağaç-İş ile işveren arasında uzlaşma sağlandı, üretim Kurban Bayramı’nın ardından 3 Temmuz’da başlıyor.

1974 yılında kurulan, masif mobilya üretiminin yüzde 95’ini İngiltere başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç eden Yonga Mobilya’da Ağaç-İş Sendikası ile yürütülen 2023 ve 2024  dönemimi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış, alınan grev kararı üzerine 9 Mayıs’ta işçiler işi bırakmıştı.

Denizli’nin Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören 5 şirketinden biri olan Yonga Mobilya, 1974 yılında kuruldu. Üretiminin %95’ini ihraç eden masif mobilya üreticisi şirkette yaklaşık 30 yıldır çalışanlar sendikal olarak örgütlü bulunuyor. Denizli’de bünyesinde sendikalı işçi çalıştıran 3 firmadan biri olan Yonga Mobilya’da yetkili sendika Ağaç-İş’le yapılan görüşmeler uyuşmazlıkla sonuçlanınca 45 gün önde fabrikada üretim durmuştu.

İşveren, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yaptığı açıklamada,   2022 yılında iki kez ücret artışı yapıldığı, Şubat ayında başlayan toplu iş görüşmelerinde yetkili Ağaç-İş Sendikası’nın temmuz ayında yapılan toplu iş sözleşmesi  dışı  ek  artışları,  çalışanlara ödenen  yan  hakları,  sağlanan  promosyon  ödemesini görmezden geldiği vurgulanmış,  “Şirketimizin üretim ve pazar küçülmesini hiçbir şekilde dikkate almadan,  temmuz 2022 ücretleri üzerinden % 65 oranında artış talep etmiş, yapılan 3 TİS toplantısı ve bir aracılık görüşmesi olmak üzere toplam 4 görüşmede bu rakamdan bir adım dahi aşağı inmemiş ve müzakerede bulunmamıştır.  Sendika işyeri temsilcisi ile son yapılan görüşmede şirketimizin toplu iş sözleşmesi ortalama artış oranını % 50’ye, çalışanlara verilen yıllık gıda yardımını 7 bin 400 TL ye çıkarma teklifine karşın, yine bir uzlaşma sağlanamamıştır” açıklamasını yapmıştı.

DEVREYE DSO VE TÜRK-İŞ GİRDİ

İşyerinde grevin başlaması ve uyuşmazlığın çözülememesi üzerine devreye Denizli Sanayi Odası ve Türk-İş girdi. DSO Başkanı Selim Kasaoğlu ve TÜRK-İş Denizli Temsilcisi Yakup Çetin bir araya geldi. İki isim grevin sonlandırılması için işveren ve sendika yetkileriyle görüşmeler yaptı. Görüşmeler sonunda uzlaşma sağlandı ve grev sona erdirildi. 

ÜRETİM BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR

Toplu sözleşmede uzlaşma saplanması üzerine Yonga Mobilya tarafından KAP’a, “Şirketimizin istihdam ettiği sendikalı personel ile ilgili Türk Ağaç İş Sendikası ile yeniden 2 yıllık  dönem  için   sözleşme  yapmak  üzere    devam  eden  görüşmeler neticesinde 22.06.2023 tarihi    itibariyle anlaşma  sağlanmış  olup,  09.05.2023 tarihinden beri sendikalı çalışanların sürdürdüğü grev sona ermiştir.   Grev kararının sona ermesi ile birlikte şirketimizin Pamukkale adresinde yer alan üretim tesisinde 03.07.2023 tarih itibariyle yeniden imalat faaliyetlerine başlanacaktır” açıklaması yapıldı.

İŞÇİYE BAYRAM ÖNCESİ AVANS

Grevin sona ermesinin mutluluk verici olduğunu söyleyen DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Karşılıklı olarak her iki taraf da özveride bulundu ve anlaşma sağlandı. İşverenimiz ve işçilerimiz adına çok mutluyuz. Sanayi Odası olarak bu konuda inisiyatif aldık. Denizli’ye de bu yakışır” diye konuştu. TÜRK-İş  Denizli Temsilcisi Yakup Çetin ise, yaklaşan bayram nedeniyle uyuşmazlığın çözümü için devreye girdiklerini belirterek, “Sanayi Odası Başkanı ile yaptığımız değerlendirme sonucu sendika ve işveren arasında uzlaşmanın sağlanmasına katkı koyduk. İşçiler 45 gündür grevdeydi. Bayramdan sonra üretim başlayacak. İşveren bayram öncesi işçiye avans verecek. Uzlaşma sağlandığı için mutluyuz” dedi.