ASIRLIK LEZZET USTASINDAN KURBAN ÖNCESİ ALTIN TAVSİYELER
Denizli’de 41 yıllık kebap ustası Dursun Göçenoğlu, kurban keseceklere önerilerde bulundu, kebaptaki asırlık lezzetin sırrını et severlerle paylaştı. Göçenoğlu, kurban etlerinin doğru bir şekilde saklanması, etin bozulmasının önlenmesi ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesinin önemli olduğunu da söyledi.
Kurban Bayramında kesilen kurban etleri kimi zaman kısa sürede tüketilirken kimi zaman gerektiğinden fazla bekletiliyor. Kurban etleri doğru şekilde muhafaza edilmezse, tüketiminde sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor. Birçok uzman, Kurban Bayramı’nda kesilen etin, kısa bir süre içerisinde su tutularak dinlenmeye alınmasını öneriyor. Kesilip su tutulan etlerin yeniden poşete konularak buzdolabına yerleştirilmesinin sakıncalı olduğu belirtiliyor.
Denizli’nin tanınmış kebapçılarından Dursun Göçenoğlu, vatandaşların almak istediği hayvanları nasıl seçmesi gerektiği, kesimden sonra etin işlenmesi ve doğru pişirilmesi için tavsiyelerde bulundu. Kurban Bayramı'nda etin bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesinin, midede şişkinliği başta olmak üzere hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olduğunu söyleyen Göçenoğlu, özellikle mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eti 24 saat bekletmesi gerektiğini belirtti. Göçenoğlu, kesim yapıldıktan sonra etin içindeki su ve kanın önemli bir kısmının süzülmesi gerektiğini, aksi takdirde etin hem lezzeti hem de ömrünün kısa olabileceğine dikkat çekti.
“Etimiz mutlaka bir gün bekletilmelidir”
Sektöre 41 yıllık tecrübesi ile hizmet veren Dursun Göçenoğlu, “Halkımıza kurbanlıklarını temiz yetiştirebilen, doğal üretebilen ve bilinir yerden almalarını tavsiye ediyoruz. 45 ile 60 kilo arasında canlı hayvanların bayramda tüketebilecek lezzetli bir ete sahip olduğunu söyleyebiliriz. Etin kurban kesiminin ardından hemen pişirilmesini tavsiye etmiyoruz. Etimiz mutlaka bir gün bekletilmelidir. Dinlendikten sonra hayvanın kanı ette olabildiğince azaldıktan sonra işleme alınması daha sağlıklı oluyor. Çünkü suyu ve kanı akmadıktan sonra direk işlendiğinde ve dolaba koyduğumuzda, bakteri üretmesi ihtimalini artıyor. Bu işlemlerin ardından et daha uzun ömürlü ve lezzetli oluyor” dedi.
“Etin kendi yağını kullanmalısınız”
İyi pişmemiş etin lezzetinin az olduğunu, bu nedenle etin pişme süresi ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dursun Göçenoğlu, “Kurban etinin lezzetli ve sağlıklı olması için kendi yağını kullanmalısınız. Fazladan yağ kullandığınızda bu durum çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Zeytinyağı ve tereyağı kullanılabilir. Harlı ateş kullanmamalısınız. Etin aşırı pişmesi sağlık açısından da zararlıdır” ifadelerini kullandı.