DENTUROD BAŞKANI ŞEN'DEN TURİZM AÇIKLAMASI

6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından İstanbul’da deprem beklentisinin gündeme gelmesi, turizmde Türkiye’nin rakibi olan Avrupa ülkeleri tarafından kullanıldı. Pamukkale’de yılın ilk 5 ayında ziyaretçi sayıları hedefin altına düştü. Turizmciler haziran ayından itibaren sayıların artacağı öngörüsünde bulundu. 

SELAMİ AYDIN

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ndeki Pamukkale tarihinin en iyi sezonunu 2019 yılında yaşadı. 2,2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Beyaz Cennet corona salgını nedeniyle bir daha bu sayılara ulaşamadı. Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken ören yerleri arasında yer alan Pamukkale’de bu yılın ilk 5 ayında kaydedilen ziyaretçi sayısı turizmcinin beklentisinin altında kaldı. Geçtiğimiz yıl sezonun ilk 5 aylık döneminde corona salgını etkilerini hissetmeye devam eden Pamukkale 403 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamıştı. 

DENTUROD BAŞKANI ŞEN'DEN TURİZM AÇIKLAMASI

‘DEPREM TURİZMİ DE VURDU’

Yıl başında tüm sezonlar içinde ocak ayı rekorunu kırarak 87 bin turist ağırlayan Pamukkale, 6 Şubat depremlerinden fazlasıyla etkilendi. Özellikle yerli turistin deprem nedeniyle planlarını ertelemesi ile birlikte ilk 5 aylık dilimde ziyaretçi sayısı 561 bin olarak gerçekleşti. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen; “Geçen yıla göre aynı dönemde yüzde 40’lık bir artış görülüyor olsa da geçen yılın ilk 6 aylık diliminde corona etkilerinin hala görüldüğü unutulmamalı. 2019 yılına göre yüzde 17’lik bir düşüş gözlemledik” diye konuştu.  

DENTUROD BAŞKANI ŞEN'DEN TURİZM AÇIKLAMASI

‘DEPREM ALEYHİMİZE KULLANILDI’ 

Yıl sonu hedeflerini 3 milyon ziyaretçi olarak açıklayan Şen; “Genel olarak beklentilerimizin altında ilk 5 ay geçirdik. Ocak ayında çok iyi bir başlangıç yapmıştık. Fakat 6 Şubat depremlerinden sonra ve ülkenin seçim atmosferine girişi beklentilerin altında bir dönem yaşattı. Geçen yıl olduğu gibi haziran ayından itibaren sezonun toparlanmasını bekliyoruz. Deprem felaketi hem yurt içi hem yurt dışı misafir sayılarını çok etkiledi. Deprem nedeniyle insanlar tatile çıkmayı aklından bile geçirmedi. Yabancılar için ise İstanbul’daki büyük deprem beklentisi algısı, yurt dışındaki rakiplerimiz tarafından aleyhimize kullanıldı. Yabancı misafirlerimizin yüzde 60’ı doğrudan İstanbul’a iniş yapıyor. İnsanlar bu nedenle gelmedi. Bu yılki 3 milyon hedefimizi tutturmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

DENTUROD BAŞKANI ŞEN'DEN TURİZM AÇIKLAMASI

‘BAYRAMDA OTELLERDE DOLULUK YÜZDE 90’I GEÇTİ’

Kurban Bayramı tatili nedeniyle Pamukkale’deki otellerde doluluk oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını belirten Şen, “Misafirlerimizin yüzde 30’unu yerli turistler oluşturuyor. Bayramdan sonra yerli turistler sahil bölgelerine ziyaretleri yoğunlaştırır ve Pamukkale’deki yoğunluk azalır. Bu dönemde sahile gidenlerde birkaç günlük molaları görüyoruz. Hem sahil kentlerine göre fiyatların daha iyi olması hem de termal havuzların varlığı ve travertenler bayram tatilinde tercih nedeni oldu. Musafirlerimiz burada sahil kentlerinde bulabilecekleri tüm konforu bulabiliyor” diye konuştu.  

DENTUROD BAŞKANI ŞEN'DEN TURİZM AÇIKLAMASI