BU ÇİÇEKLERİ KOPARMANIN CEZASI SERVET
Denizli’de nilüfer çiçekleri ile ünlü koruma altındaki Işıklı Gölü’nde çiçek koparmanın cezası 109 bin lira. Jandarma bünyesinde kurulan Bot Timi hem gölü kaçak avcılara karşı hem de göl yüzeyini kaplayan nilüferleri ziyaretçilere karşı koruyor. Tarım alanları için inşa edilen baraj gölü güzelliği ile bölgede turizmi canlandırdı ve ek geçim kaynağı oldu.
Biyolojik Çeşitliği Koruma Kanunu kapsamında Doğan Sit Alanı olarak ilan edilen ve koruma altına alınan Denizli’ninin Çivril ilçesindeki Işıklı Gölü ziyaretçileri büyülüyor.
Gölün tarihi 1950 yılına dayanıyor. Elma, şeftali ve ayçiçeği üretiminin yaygın olduğu ilçede, şimdi gölün kapladığı bataklık alan üzerine tarımsal sulama amaçlı baraj yapılması planlandı. Üç yıl içinde inşaat tamamlandı ve baraj su tutmaya başladı. Yaklaşık 70 kilometre kare büyüklüğündeki göl bölgedeki 50 bin hektarlık tarım arazisine su sağlamaya başladı. Gölün yapımı bölgedeki sucul canlılara yeni yaşam alanları oluşmasına katkı sağladı. Sazan ve turna balıkları ile kerevite ev sahipliği yapan gölün kuzeyindeki sığ alanlara sazlıklar ve nilüfer çiçekleri zamanla yerleşerek eşsiz bir doğa harikası ortaya çıkardı.
‘65 YIL SONRA TURİZM KEŞFEDİLDİ’
Işıklı Gölü’nün potansiyelini son yıllarda turizm sektörü de fark etti. İnşasından 65 yıl sonra bölgede turizm gelişti. Yerli turistlerin yanı sıra özellikle Rus, Ukraynalı ve uzak doğulu misafirlerini ağırlayan Işıklı Gölü’nde balıkçı tekneleri turistleri gezdirmek için yeniden düzenlendi. Köylüler kurdukları kooperatif ile turistleri bir saatlik göl gezintisine çıkarmaya başladı. Artık nilüfer manzarasının büyülediği turistler sazlıklar arasında mistik bir yolculuk yapıyor. Bir bölümü motorla yapılan yolculukta nilüferlerin bulunduğu alana gelindiğinde değneklerle devam ediyor. Mayıs ayından itibaren 4 ay süreyle devam eden görsel şölen göl suyunun çekilmesi ile birlikte sona eriyor.
‘NİLÜFERLERİ KOPARMANIN CEZASI BÜYÜK’
Koruma altındaki nilüfer çiçeklerini koparmanın geçtiğimiz yıl 73 bin lira olan cezası artırılarak 109 bin 593 liraya çıkarıldı. Bölgede kurulan 4 kişilik Jandarma Bot Timi hem göle ağ seren kaçak avcılara karşı hem de ziyaretçilerin nilüfer çiçeklerini koparmasına karşı koruyor. Kent merkezine 120 kilometre mesafede bulunan göl çevresindeki restoranlarda ziyaretçiler göl manzarası eşliğinde köy kahvaltısı ile güne başlıyor. Son dönemde gölün manzarası sosyal medya içerik üreticileri tarafından sıklıkla paylaşılmaya başlandı. Bir sanatçı göl üzerinde klip çekti.
‘TANITIM YAPARAK DUYURMAYI BAŞARDIK’
Göldeki nilüfer çiçeklerinin 30 yıldır olduğunu söyleyen Beydilli Mahallesi muhtarı Atilla Savran, “Işıklı Gölü aslında sulama amacı ile yapılmış göldür. Nilüfer çiçekleri 30 yıldır buradalar. İnsanlar burada böyle bir güzellik olduğunun farkında değildi. Tanıtımını yaparak adını duyurmayı başardık. Şimdi ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle hafta sonlarında oldukça kalabalık oluyor. Misafirlerimizi gölde gezidiriyor eşsiz manzarasının tadını çıkarmalarını sağlıyoruz. Özellikle nilüfer çiçeklerini koparmamaları ve büyük para cezası olduğunu da hatırlatıyoruz” diye konuştu.