TAŞINMAZ SATIŞI BUGÜNDEN İTİBAREN NOTERLERDE YAPILMAYA BAŞLANDI

Taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik uygulama ülke genelinde bugün başladı. Sadece tapu dairelerinde yapılan gayrimenkul alım-satım işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek.

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU

TBMM'den geçerek Resmi Gazete'de 28 Haziran 2022'de yayımlanan ve kamuoyunda '6. Yargı Paketi' olarak bilinen 7413 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la hayata geçen taşınmaz satışlarının noterliklerde de yapılabilmesine imkan sağlayan yasal düzenlemenin uygulamasına bugün başlandı. 

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği; arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm satışlarının noterliklerde yapılması için hazırlıklarını tamamladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 65. Noterliği'nde, noterliklerde taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasına yönelik uygulamayı başlatarak ilk tapuyu teslim etti. Ülke genelinde başlayan yeni uygulamanın hayırlı olmasını dileyen Bakan Tunç, taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılabileceğini kaydetti.

TAŞINMAZ SATIŞI BUGÜNDEN İTİBAREN NOTERLERDE YAPILMAYA BAŞLANDI

HAFTA SONU DA İŞLEM YAPILABİLECEK

Noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu, bugüne kadar noterliklerde araç tescil işlemleri, mirasçılık belgeleri gibi uygulamaların hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Tunç, noterliklerde yapılan bu uygulamaların vatandaşlara kolaylık sağladığını dile getirdi. Vatandaşların kamu hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmesi anlamında bürokrasiyi azaltan, işlemleri kolaylaştıran sayısız düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Bakan Tunç, "Özellikle bu anlamda tabii ki noterlerimiz de bürokrasiyi azaltan işlemler bakımından noterlik hizmetlerinde de çok kolaylaştırıcı ve vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden yararlanmasını daha etkin ve daha kolay, daha hızlı sağlayabilecek önemli düzenlemelere imza atmıştır. Bunlardan en önemlisi işte bugün uygulamasını başlattığımız tapuda gerçekleştirilebilen taşınmaz satışının noterlerde de yapılabilmesine imkan sağlayan önemli bir düzenleme. Noterlerimiz artık hafta sonu nöbetçi noter uygulamasıyla da vatandaşlarımızın hizmetlerinde. Dolayısıyla tapuda sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler bundan sonra artık hafta sonu da gerçekleşmiş olacak. Bu da çok önemli bir kolaylık." ifadelerini kullandı.

TAŞINMAZ SATIŞI BUGÜNDEN İTİBAREN NOTERLERDE YAPILMAYA BAŞLANDI

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Randevu/Başvuru sistemi üzerinden talep edilen bilgileri girip işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. İlgili noter tarafından başvuru sahibinin taşınmaz üzerinde hak sahibi olduğunun tespiti yapıldıktan sonra başvuru kabul edilip işlem başlatılacak. Noterlik, taşınmazla ilgili tapu kayıtlarını inceleyerek, taşınmaz üzerindeki şerh/beyan gibi kısıtlamaları dikkate alarak satış yapmaya engel durum olup olmadığını kontrol edecek. Taşınmazın satışına engel bir durum olmadığının belirlenmesi sonrasında gerekli tapu harcı ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi hususunda ilgililerin cep telefonlarına mesaj (sms) gönderilerek; gerekli harç ve masrafların yatırılması sağlanacak.

Tapu harcı ve masrafları ilgililer tarafından yatırıldıktan sonra taraflar, düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek. Noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanan sözleşmeler sisteme kaydedilecek. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) elektronik ortamda gönderilen taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilerek devri gerçekleşmiş olacak. Devrin gerçekleşmesinin ardından düzenlenecek tapu, noter tarafından yeni sahibine teslim edilecek.