AVDAN MAHALLESİ'NDEKİ KAMULAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DURUŞMASI YAPILDI

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde toplam 3 milyon 764 bin metrekarelik tarım alanına sahip 554 parsel için çıkarılan acele kamulaştırma kararına yapılan itiraz Danıştay 6. Dairesi’nde duruşmalı olarak görüldü. Yargılama sırasında söz alan 74 yaşındaki Hatice Kocalar; “Topraklarımız ve sularımız yok oluyor. 2 bin 500 olan köy nüfusu 600’e düştü. Gençler topraklarımızı terk ediyor” diye konuştu. 

SELAMİ AYDIN

Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde toplam 3 milyon 764 bin metrekarelik tarım arazisini kapsayan 554 parsel için aceleme kamulaştırma kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanlığı kararı geçen yıl 13 Ocak sayılı Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra bölgede bir kömür işletmesi faaliyete başlamıştı. Avdanlılar acele kamulaştırma kararının iptali ve kömür işletmesi faaliyetlerinin durdurulması amacıyla yürütmeyi durdurma kararı alınması için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi bölgedeki işletme aleyhine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bölge sakinleri karara rağmen işletmenin faaliyetlerini sürdürdüğünü ileri sürdü. Acele kamulaştırma kararının iptaline ilişkin yargılama da dün yine aynı daire duruşmalı olarak görüldü. AVDAN MAHALLESİ'NDEKİ KAMULAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DURUŞMASI YAPILDI

DURUŞMAYA KATILIP SÖZ ALDILAR

Danıştay Başsavcılığı dosyaya ilişkin mütalasında acele kamulaştırma kararının tarım arazileri ve yerleşim alanlarını kapsadığını, kamu yararı olmadığını ve kararın iptal edilmesini istedi.  Avdan Platformu adına davayı takip eden avukatlardan Hasan Ozan Orpak da, şirketin yürütmeyi durdurma kararına rağmen fiilen çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, acele kamulaştırma kararının iptalini istedi. 

AVDAN MAHALLESİ'NDEKİ KAMULAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DURUŞMASI YAPILDI

Yargılamayı Avdan Platformu üyesi vatandaşlar da takip etti. Duruşmada söz alan 74 yaşındaki Hatice Kocalar; “Tarım arazilerimiz yok oluyor. Su kaynaklarımız yok oluyor. Bir yıl içinde köy nüfusu 2 bin 500’den 600’e düştü. İnsanlar köyden göç ediyor. Köyümüzde genç kalmadı. Atalarımızdan kalan topraklar, bereketli ovamız perişan hale getiriliyor” diye yakındı. Mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. 

AVDAN MAHALLESİ'NDEKİ KAMULAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DURUŞMASI YAPILDI

30 BİN İMZA TOPLADILAR

Duruşmaya giremeyen köylüler ise yargılamanın sonucunu heyecanla Danıştay koridorlarında bekledi. Diğer yandan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca da Avdan Platformu üyelerine destek verdi. Platform üyelerini TBMM’de ağırlayan Karaca; “Bu makam,  yaşam savunucularının makamı. Toprağını, havasını, suyunu korumak için cesurca mücadele eden, yıllarca yan yana sahalardan mahkemelere birlikte hak aradığımız Avdanlı Hatice ablalarımızın makamı” ifadelerini kullandı. 
Diğer yandan acele kamulaştırma kararının iptali için imza toplayan Avdan Platformu üyeleri sosyal medyada başlattıkları kampanyalarına 30 bin imza verildiğini açıkladı. 

AVDAN MAHALLESİ'NDEKİ KAMULAŞTIRMA KARARINA İTİRAZ DURUŞMASI YAPILDI