DENİZLİ’DE ÜRETİLİYOR, 80 ÜLKE SEVEREK TÜKETİYOR

​​​​​​​Denizli’de özel fırınlarda meşe odunu dumanıyla tütsülenen alabalıklar 80 ülkede beğenilerek tüketiliyor. 49 yıllık Denizli firması Özpekler Su Ürünleri her yıl 30 milyon alabalığı işliyor.

Türkiye’nin en büyük alabalık üreticilerinden biri olan Özpekler Su Ürünleri her yıl 30 milyon alabalığı işleyerek 80 ülkeye ihraç ediyor. Mustafa Özpek’in 49 yıl önce sınırlı imkanlarla kurduğu ve bugün oğulları Yasin Özpek ve Osman Özpek ile birlikte yönettiği şirket füme alabalıkta Türkiye’nin en önde gelen firması olmayı başardı.

Özpekler’in Denizli, Burdur ve Muğla’ dahil 12 ilde yatırımları bulunuyor. 10 ayrı üretim çiftliğinde bin 500 havuzda üretilen alabalıklar Denizli’deki işleme tesislerinde ihracata hazır hale getiriliyor.

‘YÜKSEK KALİTE STANDARTLARI, HİJYENİK ORTAM’

Avrupa ülkelerinde market raflarında yer alan ürünler ­yüksek kalite standartlarına sahip. Firma Avrupa pazarına girebilmek için pek çok uluslararası sertifikanın sahibi. 300 – 400 gramlık porsiyonluk alabalıklar işletmede temizlendikten sonra meşe odunu dumanında tütsülenerek paketleniyor. Son dönemde ürün çeşitliğini artıran firma Danimarka, Hollanda, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya gibi ülkeler başta olmak üzere 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Her yıl 10 bin ton balık Denizli’deki tesiste işleniyor.

GIDA HASSAS BİR SEKTÖR

Su ürünleri sektörünün kolay bir sektör olmadığını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Özpek; “Canlı ile uğraşmak kolay değil. Çok fazla ilgi ve dikkat gerektiren bir sektör. Fedakarlıklar yapmadan ayakta kalmak mümkün olmaz. Bizler asla yatırım yapmaktan, istihdam sağlamaktan çekinmedik. Bir teşvik gördüğümüz de söylenemez. Yatırımlarımızın önü açılmalı. Bürokratik engeller bazen bizleri de yıldırıyor. Bizim derdimiz üretmek, ülkemize döviz girdisi sağlamak” ifadelerini kullandı.

Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özpek ise Türkiye’de balık tüketiminin düşük olduğunu belirterek; “Kendi ülkemize istediğimiz düzeyde balık yediremiyoruz ama 80 ülkeye ihraç ediyoruz. Son dönemde Türk balıklarına ilgi daha da arttı” diye konuştu.

İHRACATTA ARTIŞ

Diğer yandan Türkiye’nin alabalık ihracatında da önceki yılın aynı dönemlerine göre artış gözlendi. İlk 6 ayda 4 bin 282 bin ton alabalık ihracatı gerçekleşti ve 34 milyon doların üzerinde gelir sağlandı. Yılın ilk altı aylık diliminde tütsülenmiş alabalık ihracatından 22 milyon doların üzerinde gelir elde edildi.