ÜRETİCİYİ TÜCCARA MAHKUM ETMEYİN!

Denizli’de haziran ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kalitesinde hububat üretemeyen çiftçiler ortada kaldı. Denizli Merkez Ziraat Odaları Başkanı Hamdi Gemici, TMO ve kooperatiflere seslendi, “Üreticiyi tüccara mahkum etmeyin” dedi.

 

Denizli’de hububatta hasat dönemi sorunları ile birlikte geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı alım fiyatları üreticiyi memnun etti, ama çiftçinin yüzde 50’si alım kriterlerine takıldı. Ofis arpada alım fiyatını destekleme primi ile birlikte ton başına 7 bin 500 lira, ekmeklik buğdayda destekleme primi ile birlikte 9 bin 250 lira ve makarnalık buğdayda ise primle birlikte 10 bin 250 lira olarak açıkladı. 

Serbest piyasada ise alım yapan firmaların üreticilere ürününe göre ton başına 5 bin lira fiyat verdikleri öğrenildi. Ürününü TMO’ya satmak isteyen çiftçiler, yoğunluk oluşturunca randevu sistemi başvurulara cevap veremez hale geldi. 

ALIM KRİTERLERİ ÜRETİCİYİ VURDU

Hububatta hasat dönemine girilirken başgösteren mevsim dışı yağışlar ve şiddetli fırtınalar ürünleri etkiledi. Arpa ve buğdayda yatmalar oluştu bu nedenle hem ürünün önemli bir kısmı tarlada kaldı hem de biçerdöver toprak aldı. Yağışlar nedeniyle arpa ve buğdayda kararma oluştu. TMO ise kırık taneli, topraklı, lekeli ürünleri almayarak sağlıklı tohum niteliğindeki ürünleri kabul etti. Bu nedenle ofise başvuran üreticilerin yaklaşık yüzde 50’sinin ürünleri kriterleri karşılamadığı için geri çevrildi. 

KOOPERATİFLER ÜRÜN ALMADI

Serbest piyasanın kucağına itilen üreticiye bir kötü haber de kendi kurduğu tarım kredi kooperatiflerinden geldi. Denizli’de sayıları 25’i bulan kooperatifler ürün alımı yapmadı. Yıl içinde bu kooperatiflerden mazot, gübre ve ilaç desteği alarak borçlu duruma düşen çiftçinin ürünlerine mahsuben borcunu ödeme olanağı da ortadan kalktı. 

TÜCCAR DÜŞÜK FİYAT VERİYOR

Denizli Merkez Ziraat Odaları Başkanı Hamdi Gemici; TMO’nun kriterlere uygun ürün aldığını belirterek, “Bu şartlara uymadığı gerekçesi ile geri çevrilen üretici, özel sektörden ekmeklik buğday için 5, makarnalık buğday için 6 lira fiyat alıyor. Sıkıntı büyük. Üreticilerin yüzde 50’ye yakını geri çevriliyor. Ofis ile serbest piyasa arasında bu kadar fiyat farkının olması çitçinin yönünü ofise çevirdi. Eskiden tarım kredi kooperatifleri çiftçinin hububatını, mısırını alıyordu. Bu sene alım yapılmıyor. Çiftçinin tam olarak dara düştüğü dönem alım durdu.” dedi.

ÜRETİCİYİ TÜCCARA MAHKUM ETMEYİN

Denizli’de üretimin yoğunlaştığı bölgelerde 25 tarım kredi kooperatifi bulunduğunu belirten Gemici; “Tarım kredi kooperatifinin yem fabrikası var. Neden alım yapmıyor? Çiftçi senin ortağın. Onun sermayesi ile kooperatif olmuşsun. Alım yapsan da borcunun bir kısmını yetiştirdiği ürünle mahsuplaşarak çiftçiyi rahatlatsan çok iyi olur. Çiftçinin o kooperatife borcu var. Alım yapsa çiftçi dertten kurtulacak. TMO ve kooperatifler üreticiyi tüccara mahkum etmemeli. Çözüm üretilmeli” diye konuştu.