TİCARİ KREDİ 25 AY SONRA KÜÇÜLDÜ

​​​​​​​Merkez Bankası'nın verilerine göre, özel bankalarda ticari kredi ilk kez 25 ayın ardından küçüldü. Bankacılık sektöründe düzenlemelerin basitleştirilmesi ve politika faizinin %15'e çıkarılması gibi önlemlere rağmen, krediye erişim sıkıntısı devam ediyor ve yeni yetkililerin atanması piyasalarda büyük bir değişiklik yaratmadı.

Kredi Büyümesindeki Yavaşlama Devam Ediyor

Kredi büyümesindeki yavaşlama bir süredir gözlemleniyordu ve TL mevduat faizlerinde bir miktar gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatların baskısı devam ediyor. Özel bankalarda, kurumsal kredi kartları hariç olmak üzere ticari kredilerdeki büyüme oranı 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırıldığında, 27 Haziran 2023 tarihli haftada %5,11 düştü. Bu, özel bankaların ticari kredilerde 25 ay sonra ilk kez küçülmesi anlamına geliyor.

Kredi İştahı Zayıf

Düzenlemelerin basitleştirilmesi konusunda hükümet bir takım adımlar atmış olsa da, bankacılık sektörünün kredi iştahı oldukça zayıf. Hem özel hem de kamu bankaları kredi vermede yavaşladı, kamu bankalarında ticari kredi büyüme oranı %33,4'e düştü ve özel bankalarda ise %5,11 azaldı. Tüketici kredilerinde de büyüme yavaşladı, bankacılık sektöründe yıllıklandırılmış arındırılmamış tüketici kredi büyüme oranı %39,9'a düştü.

Tüketiciler de Geri Çekiliyor

Yüksek faizlere rağmen tüketiciler de geri çekiliyor ve bankaların toplam kredi büyüme oranı %31,9'a geriledi.