'YASTIK ALTI' DARPHANEYİ REKORA TAŞIDI
Seçim öncesi belirsizlik ve seçim sonrası dolar kurundaki yükseliş, güvenli liman olarak bilinen altına talebi artırdı. Bankalardaki yüksek makas oranı, gram altın talebini yastık altına yönlendirirken, Darphane tüm zamanların üretim rekorunu kırdı.
Darphane Üretim Rekoru Kırdı
Ekonomik belirsizlik, seçim ortamı ve dolar kurundaki yükseliş, güvenli liman olan altın talebini artırdı. Bankalarda uygulanan yüksek makas oranı, talebin fiziksel altına yönelmesine neden oldu. Bu talep Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün altın işlemlerine yansıdı. Darphane'nin altın üretimi bu yılın ilk 5 ayında 16,8 milyon adete ulaşarak neredeyse geçen yılın tamamını yakaladı.
Piyasa Uzmanları Rekor Kırılacağını Düşünüyor
Uzmanlar, yukarı yönlü hareketin devam etmesinin fiziksel talebi canlı tutacağını ve yıllık rekorun kırılacağını öngörüyor. Bu hareket, altın ithalatında da 15 milyar dolar ile yılın ilk 5 ayında rekor kırdı. Yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü ise uygulamalara bağlı olarak altın üretimi ve ithalatına kıyasla daha yatay bir seyir izledi ve Mayıs 2023 itibariyle 595 milyar TL’ye erişti.
Altın İthalatı Rekor Kırdı
Altın yatırımcıları, kıymetli madenin dış ticaret rakamlarına da yansıdı. TÜİK verilerine göre, altın ithalatı yılın ilk 5 ayında rekor seviyeye ulaştı. Geçen yılın tamamında 21,4 milyar dolar olan altın ithalatı, bu yılın ilk 5 ayında 15 milyar dolara kadar çıktı. Yılın tamamında da yıllık rekorun kırılması bekleniyor. İhracat ise 2022’de 10,2 milyar dolar iken bu yılın ocak-mayıs döneminde 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kıymetli Maden Depo Hesabı Arttı
Altın yatırımının diğer bir yolu da bankalardaki altın hesapları. Yurtiçi gerçek kişilerin yatırım yaptığı "kıymetli maden depo hesabı" adı verilen hesaplardaki mevduat büyüklüğü, bu yılın başında 534 milyar TL iken Mayıs ayı itibariyle yüzde 11 artışla 595 milyar TL'ye yükseldi. Aynı dönemde Darphane'nin bastığı altın miktarı ise 3,8 milyar adetten 16,8 milyar adede çıktı. Bu da vatandaşların hem makas, hem de vergi nedeniyle fiziksel altına yöneldiğini gösteriyor.