MEMUR VE EMEKLİNİN GÖZÜ MECLİS'TE

TBMM Genel Kurulu, bu hafta memur ve emekli maaşlarındaki düzenlemenin de dahil olduğu torba kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak. Meclis'ten geçerek yasalaşacak teklifle memur maaşları en düşük 22 bin 17 liraya çıkartılırken, emekli aylıklarının yüzde 25 artırılmasını öngören teklifte değişiklik yapılması beklentisi var.

Meclis, yasama faaliyetlerinde yoğun bir haftaya başlıyor. 27 Temmuz Perşembe gününe kadar çalışmasına devam edecek TBMM, tatile girmeden önce Genel Kurul ve komisyonlardaki kanun tekliflerinin yasalaşması için çalışacak.

Bugün haftalık çalışmasına başlayacak Genel Kurul'da 6 Şubat Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek.

15 madde ve geçici 2 madde olmak üzere toplam 17 maddeden oluşan teklife göre, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin yol açtığı ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulanacak. Düzenlemenin yayımlandığı tarih ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescilli bulunan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopter dahil tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında olacak. 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar uygulanacak Ek MTV, iki eşit taksitte tahakkuk ettirilecek. İlk taksiti, düzenlemenin yayımlandığı ayı izleyen ayın sonu yani ağustos ayı sonuna kadar ödenecek Ek MTV'nin ikinci taksitinin ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekecek.

DEPREM BÖLGESİNDE MUAF

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle "mücbir sebep hali" ilan edilen yerlerde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binaların maliklerine ait taşıtlar,  depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den muaf olacak.

Cumhurbaşkanının akaryakıt, alkollü ve alkolsüz içecekler ile tütün mamullerinin ÖTV oranlarını artırma veya indirme konusundaki yetkisinde de değişiklik öngören torba yasa teklifi ile işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumalarını ve artırmalarını desteklemek amacıyla verilen asgari ücret desteğinin süresi uzatılıyor. Buna göre 2023 yılı temmuz ila aralık ayları arasında istihdamı desteklemek için işverenlere günlük 16,66, aylık 500 lira asgari ücret desteği sağlanacak.

Kurumlar Vergisi yüzde 25'e çıktı, bankalar yüzde 30 ödeyecek

Teklifle 2023 yılı için belirlenen Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltilirken, bu oran; bankalar, finansal kiralama, faktöring ve Tasarruf Finansman Şirketleri kanunu kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme şirketleri ve para kuruluşları, döviz büfeleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta ve reasürans şirketleri için yüzde 30 olarak uygulanacak. Artırılmış kurumlar vergisi, 2023 yılı gelirlerinden başlamak üzere geçerli olacak. Ayrıca kurumlara taşınmaz satışıyla sağlanan istisnaların kapsamı ile yatırım fonu getirilerine ilişkin istisnalar da daraltıldı. Kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan istisna ile taşınmaz satışından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak. Kurumların girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisnalar ise devam edecek. Kurumların aktifinde bulunan taşınmazların satışından doğan karın yüzde 50'si olan istisna oranı yüzde 25'e indirilecek.

MEMUR MAAŞI 22 BİN 17 LİRAYA ÇIKIYOR

Teklifle tüm kamu görevlilerinin ücretlerinde 1 Temmuz 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave seyyanen 8 bin 77 TL'lik artış öngörülüyor. Kamu çalışanlarına yüzde 17,55'lik zamma ek olarak yapılacak seyyanen ödeme ile en düşük memur maaşı, 22 bin 17 TL'ye çıkacak. İlave ödeme, mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun hesabında dikkate alınmayacak.

Konut kiralarında uygulanacak kira bedelini yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılacak. Söz konusu uygulama, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemesi koşuluyla geçerli olacak.

Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlikte geçirecek. 31 Temmuz itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek.

EMEKLİLERİN GÖZÜ KULAĞI ERDOĞAN'DA

Teklife eklenen madde ile Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aylıklarına yılın ikinci 6 ayı için toplam yüzde 25 zam yapılacak. Düzenleme temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasına, asgari ücretin yılın ikinci yarısında yüzde 34 oranında artırılmasına karşı emekliye yüzde 25'lik zam teklifi, 15 milyona varan emekliyi hayal kırıklığına uğrattı. Her zaman Cumhurbaşkanına çok güçlü bir destek veren emeklilerin gözü kulağı yine Erdoğan'da. Ücretlileri yüksek enflasyon karşısında korumaya çalışan Erdoğan'ın Genel Kurul'da verilecek önergeyle emeklilere yapılacak zam oranının artırılması bekleniyor.

EK BÜTÇE KOMİSYONDA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Teklifin komisyonda kabul edilmesinin ardından bu hafta içinde Genel Kurul gündemine gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.