BEYAĞAÇ TÜRKİYE’NİN ASTROTURİZM MERKEZİ OLACAK

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Beyağaç Topuklu Yaylası Gökyüzü Gözlem etkinliğine herkesi davet eden Belediye Başkanı Mustafa Akçay; “Beyağaç-Topuklu Yaylası’nın, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsü alması için, 2022 yılından bu yana çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğinde Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği, Beyağaç Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, GEKA, Prof. Dr. Ethem Derman ve amatör astrofotoğrafçıları işbirliğinde Uluslararası Beyağaç Topuklu Yaylası Gökyüzü Gözlem Etkinliği yapılacak. Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, 13-16 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik hakkında Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basının karşısına çıktı.

Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Salih Tayfun Dindar ile Fizik Öğretmeni Tahsin Demirciler’in de katıldığı toplantıda konuşan Akçay; “Beyağaç Belediyesi olarak, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden emekli Astronom Prof. Dr. Ethem Derman Hocamız ile, geçen yıl 30 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz, Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinliğimize, bu sene de kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yılki etkinliğimiz, uluslararası düzeyde 13-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Geçen yılki etkinliğimize 450 gökbilim sever katılırken, bu sene için yaklaşık 1000 kişinin üzerinde bir katılım beklenmektedir” diye konuştu.

HEM GÖZLEM YAPILACAK HEM DE GÖK CİSİMLERİ FOTOĞRAFLANACAK

Etkinlikte yetişkinlere yönelik olarak astronomi, astrofotoğrafçılık, ışık kirliliği ve astro turizm konularında 13 sunum yapılacağının altını çizen Başkan Akçay; “Ayrıca çocuklara yönelik olarak 10 farklı atölye çalışması ve ücretsiz planetaryum gösterimi yapılacaktır. Yine çocuklara yönelik eğlenceli yarışmalarda birinci olan çocuklarımıza, başta teleskop olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtılacaktır. Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerden oluşan yaklaşık 25 gökbilimcinin getireceği teleskoplarla, ülkemizin en karanlık bölgelerinden biri olan Topuklu Yaylası’nda, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken, bir yandan da gök cisimlerinin fotoğrafları çekilecek” ifadelerini kullandı.

“ÇADIRINI AL GEL”

Topuklu Yaylası’nın, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsü alması için, 2022 yılında çalışmalara başladıklarını ifade eden Başkan Akçay, şunları aktardı: “2022 yılından bu yana çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu amaçla; Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’ne resmi başvurumuzu geçtiğimiz aylarda yapmış ve birinci aşamayı geçmiş bulunmaktayız. Şimdi ikinci aşama çalışmalarına geçtik. Bu aşamada Topuklu Yaylası’nın ışık düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımızı yakından incelemek ve Karanlık Gökyüzü Parkları konusunda sunum yapmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir misafirimiz de gelecektir. Misafirimiz Micheal Rymer, aynı zamanda Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’nin de bir üyesidir. Etkinliğimize katılım ücretsiz olup, gökbilime meraklı yediden yetmiş yediye her vatandaşımızı, 13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Beyağaç Topuklu Yaylası’na davet ediyoruz. Slogan olarak ‘Çadırını Al Gel’ diyoruz.”

“FESTİVAL DEĞİL, BİLİMSEL EĞİTİM AMAÇLI ETKİNLİK”

Etkinliğin bir festival olmadığının altını çizen Başkan Akçay; “Bu bir bilimsel eğitim amaçlı bir etkinlik. Orada katılımcıların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda çok ciddi çalışmalar var. İkaz levhaları açmış durumdayız. Daha çok asrofizik ile ilgilenen insanların etkinliğimize katılmasını bekliyoruz. Katılımcılarımız, orada bir eğlencenin, konserin, festivalin olmadığını biliyor. Onunla ilgili olarak da gerekli önlemleri alacağız” diye konuştu.

“AMACIMIZ BAYAĞAÇ’I TÜRKİYE’DEKİ İLK ASTRO TURİZM DESTİNASYONU YAPMAK”

Derneğin çalışmaları hakkında bilgiler aktaran  Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Salih Tayfun Dindar; “Topuklu Yaylası’nın ülkemizin sayılı gökyüzü gözlem etkinliklerinin en verimli ve en net şekilde yapılabildiği bir alan olmasının keşfedilmesinden sonra biz bu konuya önem verdik. Dernek olarak kırsal turizm çalışmalarımızı sürdürürken  Prof. Dr. Ethem Derman Hocamızın da burayı keşfetmesinden sonra bu etkinliğimize başladık. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdik, bu yıl da uluslararasılaştırdık. Farkında olmadan işin içine girdiğimizde Türkiye’de pek bilinmeyen astro turizm adı altında turizmin alt dalları altında olduğumuzu hissettik. Astroturizm Türkiye’de pek tanınan turizm dalı değil. Amacımız Beyağaç bölgesini Türkiye’deki ilk astroturizm destinasyonu haline getirebilmek. Bunun için de denek olarak bizim öncelikli hedeflerimizden birisi de bu” şeklinde ifade etti.

TÜRKİYE’DE ASTRO TURİZM BEYAĞAÇ’TAN BAŞLAYACAK

Astro turizmin Türkiye’de pek bilinmediğinin altını Fizik Öğretmeni Tahsin Demirciler; “Amacımız, Türkiye’de pek bilinmeyen astro turizmi Denizli’de ve Beyağaç’ta başlatalım. Başka ülkelerden insanlar gelsin, burada gözlem yapsınlar. Şehirlerimizde Samanyolu’nu göremiyoruz. Beyağaç’a gittiğimiz zaman muhteşem gökyüzü var. o muhteşem doğayı çocuklarımız görsün istiyoruz. Gökyüzünde milyarlarca yıldız ve gök cismi var. Biz onları tanıtmak istiyoruz. Teleskop ile kırsal bölgelere gittiğimiz zaman, yıldızlara ve gök cisimlerine baktığımızda takım yıldızlarını görüyoruz. Biz böyle bir doğayı yıllar önce kaybettik ama hala kaybedilmemiş yerler var. Onlardan bir tanesi de Topuklu Yaylası. İstiyoruz ki brası Karanlık Gökyüzü Parkı olarak korunsun. Oraya ışık girmesin, orada yapılaşma olmasın. Orası sadece bizim çocuklarımıza ve insanımıza değil, tüm dünyadaki bilim insanlarımıza açık olsun. Gelip teleskoplarla gözlem yapsınlar” ifadelerini kullandı.

“BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE TAMAMLAMIŞ OLACAĞIZ”

Dünyada Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’nin merkezinin Amerika’da olduğunu belirten Demirciler; “Bir bölgeyi  ‘Karanlık Gökyüzü Parkları’ statüsüne kavuşturmak istiyorsanız, bu komitenin onayı gerekiyor. Şartları ise; birincisi o bölgedeki gökyüzünden ışık saçılım ölçümleri yapılması gerekiyor. Biz ona ‘Gök parlaklığı’ diyoruz. Gök parlaklığı ölçümlerindeki değerlerin rakamsal olarak 21 değerini bulması gerekir. Topuklu Yaylasında bu değer 21,80 oldukça iyi bir rakam. Böyle bir yer varsa bu yerin sınırları belirleniyor ve sonrasında koruma altında olduğu garanti ediliyor. Buraya insanlar, izinli olmak kaydıyla buraya gelip, burada gökyüzü fotoğrafları çekebilecekler demektir. Oranın doğal ışıklandırması gerekiyor. Yüksek direklere lambalar bağlayıp ışıklandırma yapılamıyor Yerden ışıklandırmalar yapılıyor. Yapılan ışıklandırmalar, mümkün olduğu kadar uzaya doğru kaçmayacak. Şimdi biz onu yapacağız. Bunun da tek yetkisi Amerika’daki komitedir. O komite de buna onay verdiğinde de onlar, tüm dünyaya görsel ve yazılı olarak iletiyor. Bu da astroturizm anlamına geliyor. Şu andaki hedefimiz oraya doğru gidiyor. Büyük ihtimalle de birkaç yıl sonra bunu tamamlamış olacağız” dedi.