ÇARDAK GÜL KOKUYOR

Türkiye’de yağlık gül üretiminde 4. sırada yer alan Denizli’de üretim merkezlerinden Çardak ilçesine bağlı Söğüt Mahallesi’nde yağlık gül hasadına başlandı.

Söğüt Mahallesinde düzenlenen hasat törenine Çardak Kaymakamı Ökkeş Furkan Karakurt, Belediye Başkanı Hüsnü Yılmaz, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, İl Müdür Yardımcısı Saffet Üge, şube ve ilçe müdürleri ile çiftçiler katılım sağladı.

Denizli’nin yağlık gül üretiminde önemli bir merkez olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Geçen yıl  ilimizde bin 57 dekar alanda 196 ton yağlık gül üretimi gerçekleştirildi. Denizli üretim yapan iller arasında 4. sırada yer almaktadır. İlimizde başlıca üretim alanları Çardak’ın Söğüt ve Bozkurt’un Avdan mahalleleridir. Ekim alanlarının yüzde 71’ine sahip olan Çardak,  yaklaşık 150 tonla üretimin yüzde 76,5’ini karşılamaktadır. Toplanan gül Gülbirlik tarafından alınarak gül yağı, gül suyu şeklinde kozmetik sanayide ve gül reçeli yapımında değerlendirilmektedir” dedi.

KALİTELİ GÜL ÜRETİYORUZ

Gülün başkenti Isparta’da yıllarca çalıştığını belirten Çınar, “Rakamsal olarak çok fazla  üretmiyoruz ama Türkiye’nin en kaliteli gülünü üretiyoruz. Çünkü Gülbirlik bizim ürünümüzü almak için buraya kadar geliyor. Buradan şunu söyleyebiliriz, üretime devam edelim inadına üretim diyelim. Tarım ve Orman bakanlığı olarak biz üreticinin sonuna kadar yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Kimin ne konuda sıkıntısı varsa teşkilatımızla İl ve İlçe Müdürlüğü olarak sonuna kadar buradayız” diye konuştu.

İLK HASADI BİRLİKTE YAPTILAR

Üreticilere bereketli bir hasat sezonu dileyen Kaymakam Ökkeş Furkan Karakurt ise “Herkesin bu topraklara bir sorumluluğu var, biz bu sorumluluğun farkındayız. Bilimsel çalışmalar konusunda eksikliklerimiz bulunmakta, bunun için gayrette bulunmamız gerekiyor. Geçen sene lavanta yağı için çalışmalar gerçekleştirdik, inşallah önümüzdeki süreçte gül için de bunu yapacağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından ilk yağlık gül hasadı protokol ve üreticiler tarafından birlikte yapıldı.