KANUN DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA ORANLAR DA DEĞİŞTİ

Akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında artışa gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ÖTV tutarı motorinde 7,0559 TL'ye, benzinde 7,5265 TL'ye çıkarıldı, fiyat artışı gece yarısı pompaya yansıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. "4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallara ilişkin özel tüketim vergisi tutarlarının yeniden belirlenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulmasına, mezkur kanunun 11'inci ve 12'maddeleri gereğince karar verilmiştir." denilen Cumhurbaşkanı kararı ile akaryakıt ürünlerinin ÖTV oranlarında artış yapıldı.

MADENİ YAĞLARDA DA ÖTV ARTTI

Karar ile ÖTV tutarları motorinde ve 95 oktan benzinde litre başına 5 lira ve LPG'de 4 lira artırıldı. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 7,5265 lira, 98 oktan kurşunsuz benzinin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,8899 lira olurken, motorinin litresi üzerinden 7,0559 lira, LPG'nin kilogramı üzerinden 5,7780 lira ÖTV alınması kararlaştırıldı. Benzin, motorin ve otogazın yanı sıra benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağların ÖTV'leri de artırıldı.

DENİZLİ'DE BENZİN 34 LİRANIN ÜZERİNDE

Alınan karar sonrası İstanbul'da benzinin litresi 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseltildi. Gece yarısı güncellenen oranlarla Denizli'de de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı ortalama 34,73, motorinin litre fiyatı 33,12 lira olurken, otogazın fiyatı ortalama 13,60 lira olarak satışı sunulmaya başlandı.

Akaryakıt üzerinden alınan maktu ÖTV, maliyet fiyat artışlarının tüketiciye yansımasında dengeleyici olarak kullanılırken, uzun zamandır maktu ÖTV'de artış yapılmamıştı.