GEMİ DAVALIK OLDUĞU PROJEYİ ANLATTI: KİMSE RİSK ALMAMIŞ, BİZ YAPTIK

Denizli’de ilçeye güneş enerji santrali kuran CHP’li Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi ve başkana santral kurması için yetki veren belediye meclis üyeleri yargılanacak. Hazırlanan iddianamede başkan ve meclis üyeleri görevi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturmakla suçlanıyor. Gemi ise; “Geçmiş dönem belediye başkanı risk alamamış, biz yaptık. Proje kendi borcunu ödüyor. Kasamızda para var” diye konuştu.

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde CHP’li Belediye Başkanı Hüseyin Gemi tarafından hayata geçirilen güneş enerji santrali (GES) projesi başkan ve meclis üyelerinin yargılanmasına neden oldu. Bir şikayet üzerine projeye ilişkin yapılan müfettiş incelemesinin ardından geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

Acıpayam Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Başkan Gemi, CHP, İYİ Parti ve AKP’li toplam 10 meclis üyesinin ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlaması ile cezalandırılmaları istendi. İddianamede alınan meclis kararı nedeniyle belediyenin altından kalkamayacağı borçlanmalara sebep olduğu, belediyelerin kamuya yararlı derneklerle ortak proje yürütülebileceği fakat derneğin ticari işletmesi ile olamayacağı yer aldı. İddianamede projenin ihalesiz yapıldığı, yüklenici firmanın sigorta poliçe ücretini belediyenin ödediği, firmaya danışmanlık ücreti ödendiği gibi suçlamalar yer alarak dolar üzerinden kredi kullanılarak belediyenin günün koşullarında aylık 300 bin lira zarar ettiği ileri sürüldü.

‘ÖNCEKİ BAŞKAN RİSK ALMAMIŞ, BİZ YAPTIK’

Gemi; “Proje 2019 yılında yapıldı. Geçmiş dönem belediye başkanı risk alamamış, biz yaptık. Biz yaptık ama şikayet ettiler. Mahalli İdareler Derneği ile ortak bir protokol yaptık, tüm işlemleri onlar götürdü. Bunun karşılığında danışmanlık bedeli aldılar. Protokol gereği yapımını tamamladıktan sonra 2019 yılında devrettiler. Belediyeler Kanunu’nun 75. Maddesi kapsamında kamu yararına derneklerle protokol yapabiliyoruz. Bu sıkıntılı bir durum değil. Türkiye’de aynı dernekle 35-36 tane belediye proje yaptı ama sadece biz yargılanıyoruz.  Geçen yıl bu konuya ilişkin soruşturma izni verilmişti. Yargılama süreci yeni başlıyor. İlk duruşması bugün görülecek” ifadelerini kullandı.

‘SANTRAL KENDİ BORCUNU ÖDÜYOR’

Projenin belediyeye ek yük getirmediğini söyleyen Gemi; “Bu ihale belediyeler kanunun kapsamında yapılmıştır. Yıllık olarak da yaklaşık 2 milyon kilovat elektrik üretmektedir. Bu elektriğinde rakamsal değeri 300 bin doların üzerindedir. Toplam proje 842 bin dolardı. Kısa süre içinde kendini amorti eden projedir.  Yaklaşık 16 bin dolardan 34 ay taksit ödendi. 20 ay borcu kaldı. Şu anda bankada bu projeden gelen 86 bin dolarımız var. Haziran ayının tahakkuku da 550 bin lira oldu. O da yatacak. 20 ay sonra borçlar bittiğinde belediyenin kasasına aylık 500 bin lira girecek” diye konuştu.

Yargılanan meclis üyeleri arasında yer alan İYİ Parti Denizli İl Başkanı Özer Tunçtürk ise; “GES yapılsın diye meclis kararı almıştık. Protokol yapmak üzere belediye başkanına yetki verildi. Tüm meclis üyeleri oy birliği ile karar aldık. Yetki verdiğimiz için yargılanıyoruz. Bir önceki dönemde encümen karar almış olmasına rağmen ihale edilememiş” diye konuştu.

DAVANIN GÖRÜLMESİ ERTELENDİ

Öte yandan davaya katılacak kişinin çok olması nedeniyle, söz konusu davanın adli tatil sonrasına ertelendiği öğrenildi.