BUGÜN HİCRİ YILBAŞI

İslam dünyası, ayın hareketini esas alan ibadetlerin tayininde kullandığı Hicri takvime göre bugün yılbaşına girdi. 1 Muharrem 1445'e girilmesi dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hicri yeni yıl mesajı yayımladı.

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU

Bir olayın belli bir başlangıca göre akıp giden zaman içerisindeki yerini tayin etmek için takvime ihtiyaç duyan insanoğlu, evrendeki güneş, ay, yıldız ve diğer gezegenlere bakarak çeşitli takvimler meydana getirmiştir. Dünyanın güneşin etrafında gerçekleştirdiği bir tam dolanıma bağlı olarak Güneş (Şemsî) Takvimlerini oluşturan astronomi bilginleri, Ayın dünya etrafındaki bir dolanımı sırasında görülen büyüyüp küçülme sürecine dayalı Ay (Kamerî) Takvimlerini oluşturmuşlardır.

İslam dünyası, ayın hareketlerini esas alan ibadetlerin tayininde kameri takvimi kullanmakta olup, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı olarak kabul etmiştir. Kur'an-ı Kerim'de geçtiği gibi bütün takvimlerde ayların sayısı 12 olup, Hicri (Kameri) takvimde yılın ilk ayı muharremdir. Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce ayları ile devam eder. Oruç ve hac ibadetlerini hicri takvime göre yerine getiren Müslümanlar, 354 gün süren kameri takvim ile ibadetlerini yılın her mevsiminde yerine getirmiş olurlar.  

Hicri (Kameri) takvime göre, 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü, yani bugün 1 Muharrem 1445. İslam alemi, bugünü yılbaşı olarak kabul ediyor. 28 Temmuz 2023 Cuma günü de Muharrem ayının 10'u da Aşure Günü olarak idrak edilecek.

ERBAŞ'TAN KUTLAMA MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da hicri yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin ve tüm İslam aleminin hicri yeni yılını tebrik ederek, "Yeni yılın bütün insanlığın huzuru ve iyiliği için daha büyük bir azim, özveri ve fedakarlıkla çalışmamıza vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hicretinin Müslümanların talihini değiştirdiğini, hem Müslümanlar hem de bütün insanlık için aydınlık bir geleceğin yolunu açtığını dile getiren Prof. Erbaş, "Hicret, 'bir yeri terk ederek başka bir yere göç etmek' anlamına geldiği gibi 'kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması' anlamına da gelmektedir. Dolayısıyla bizler, öncelikle her geçen gün tükenmekte olan ömrümüzün ve hayatımızın muhasebesini yapmak için hicri yılbaşını bir vesile bilmeliyiz." dedi.