MAKİNA İMALATÇISININ SESİNİ DUYUN!

Makina Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı, sanayicinin ciddi anlamda finansmana erişim sorunu yaşadığını söyledi. Hükümetten makine imalatçısının sesini duymasını isteyen Sarı,  Makina Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Sarı,  “Şu anda finansa erişimde çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Böyle giderse Denizli’de iflas eden, çekleri vurulan firmaları görebiliriz” dedi.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, Başkan Yardımcıları Yavuz Aki ve Ferit Bozdemir ile Denizli Makine İstisas Organize Sanayi Bölge Müdürü Himmet Ersoy’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Dünyada ve Türkiye’deki ekonomik daralmanın makine sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Sarı,  son günlerde hammadde, işçilik ve enerji maliyetlerinin artmasından dolayı, dünya pazarındaki rekabet güçlerinin daraldığını belirterek, “Özellikle Uzak Doğu’dan ithal edilen makinelerin ülkemize daha fazla geldiğini görüyoruz. Şu anda geçen yıla göre Uzak Doğu ülkelerinden makine ithalatının yaklaşık yüzde 4.3 arttığını görüyoruz. Bu iyi bir durum değil” dedi.

“SANAYİCİ İTHAL MAKİNEDE SERVİS SIKINTISI YAŞIYOR”

Pandemi sürecinde yurt dışından alınan makinelerin servisinde sıkıntılar yaşandığının altını çizen Başkan Sarı, “Bu sorunu sanayicilerimiz yaşadı. Bu makinelerimiz yerli ve milli olmuş olsaydı, ülkemizdeki makine imalatçıları bu yapmış oldukları makinelerin servis problemini giderebilirdi. Nitekim bizim makinecilerimiz Uzak Doğu makineleri de olsa sanayicilerimizin makinelerinin çalışmasına katkı sağladılar” diye konuştu.

HÜKÜMETE SESLENDİ

Makine imalatçıları olarak ülkeyi yönetenlerden istekleri olduğunu ifade eden Başkan Sarı, “Özellikle Uzak Doğu makinelerindeki ithalatın azalması için bunlara ek gümrük vergileri getirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ülkemizdeki yatırımcının almış olduğu teşvikleri Uzak Doğu ve Avrupa makinelerinde kullanılmasını istemiyoruz. Çünkü Uzak Doğu ve Avrupa’daki üreticiler bizim haklarımızdan yararlanmış oluyor. Bizim makineci, makineyi ülkemizde üretiyor, istihdamı ülkesinde yaratıyor. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Uzak Doğu’daki bir makineci, ülkemize makine sattığında sadece ülkemizin parasını alıp gidiyor. Bu da makineciler olarak bizim içimizi acıtıyor. Biz burada her türlü zorlukları çekiyoruz. Bizim haklarımızdan bir Uzak Doğu ve Avrupa’daki bir makinecinin yararlanması, bize rahatsızlık veriyor” dedi.

“MAKİNECİLERİMİZ ÇOK CİDDİ SIKINTI İÇERİSİNDE”

Şu anda bazı imalatçıların makine üretemez hale geldiğini kaydeden Sarı, “Özellikle doğal taş makinesi üreten firmaların blok kesimi makinelerinde ciddi üretimi vardı, şu anda hiç üretim yok. Tamamen kapanmış durumda. Bunu bakanlığımıza defalarca ilettik, dosya halinde verdik. Seçim süreci geldi ve o süreçte beklemede kaldık. Önümüzdeki günlerdeki bakanlık ziyaretimizde bu dosyamızı bakanlığımıza sunacağız. Çünkü ülkemiz açısından çok önemli. Makinecilerimiz çok ciddi sıkıntı içerisinde. Devletimizin, hükümetimizin sesimizi duymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“SANAYİCİNİN ÖNÜ KARANLIK GÖRÜNÜYOR”

Sanayicinin finansa erişimle ilgili ciddi sıkıntısı olduğunu söyleyen Başkan Sarı, “Bugün esnaf da, sanayici de, tüccar da bankalardan kredi kullanamaz duruma geldi. Kredi limitleri olsa dahi bankalar kredileri durdurmuş durumda. Özelikle inşaat sektöründe sorun var. Konut ve araç kredileri tamamen durduruldu. Böyle giderse sanayicinin önü karanlık görünüyor. Çok değil, yaklaşık 1 ay daha böyle giderse Denizli’de iflas eden, çekleri vurulan firmaları görebiliriz. Çünkü bu insanlar ciddi yatırımlar yaptı. Bu yatırımların, bir kısmını öz kaynaklarıyla, bir kısmını da banka kredileriyle yaptılar. Şu anda genel olarak finansa erişimde çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.