ORMAN YANGININA SEBEP OLANA AĞIR CEZA VAR

Taksirle veya kasten orman yangınına sebep olma suçlarının ağır ceza ve müeyyideleri var. Tarım ve Orman Bakanlığı, hava sıcaklıklarında aşırı artışların yaşandığı bugünlerde orman yangınına sebep olanlara verilen cezaları hatırlatarak vatandaşları uyardı. 

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Son 10 günde 40 ilimizde 203 orman yangını meydana geldi. Her orman yangınında sadece ağaçlar yanmıyor, tüm ekosistem de yok oluyor. Bu suça sebep olmayalım, yeşil vatanımızı hep birlikte koruyalım. Orman yangınına sebep olanlar için önemli yaptırımlar olduğunu unutmayalım." ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, orman yangını suç ve cezalarına yer verdiği paylaşımında, "Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme" suçunun cezasının "3 yıldan 10 yıla kadar hapis",  "Kasten orman yakma" suçunun cezasının, "10 yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası", "Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma" suçunun cezasının, "müebbet hapis ve yirmi bin günden yirmi beş bin güne kadar adli para cezası" olduğunu kaydetti.

ATEŞ YAKMAK YASAK

Bakan Yumaklı, "ormanda izin verilen yerlerin dışında ateş yakmanın, ormanda yaktığı ateşi söndürmeden mahali terk etmenin, ormanlara sönmemiş sigara ve yangına yol açabilecek madde atmanın, ormana dört kilometre mesafede ve Orman Kanunu'nun 31-32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız ve benzer bitki örtüsü yakmanın, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırıldığını" bildirdi. Açıklamada, ölüm veya yaralanma meydana gelmesi halinde bu suçlardan dolayı ayrıca cezaların uygulandığı kaydedildi.

ORMAN YANGININA SEBEP OLANA AĞIR CEZA VAR

RİSKİN EN AZA İNDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Orman Genel Müdürlüğü de hava sıcaklıklarında aşırı artışların olduğu bugünlerde vatandaşlara uyarıda bulunarak, "Son 10 günde tam 203 orman yangını, bir o kadar da ziraat yangını ile mücadele ettik. Sıcaklıkların oldukça yüksek olduğu bu günlerde riski en aza indirmek bizim elimizde. Lütfen orman yangınlarına karşı duyarlı olalım" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada da "Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, orman yangınların başlıca sebebi maalesef insanlardır." denilerek, taksirle veya kasten orman yangınına sebep olma suçu ve cezalarına dikkat çekildi.

ORMAN YANGININA SEBEP OLANA AĞIR CEZA VAR