AŞIRI YAĞIŞLAR LAVANTA ÜRETİMİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı yağışların lavanta üretimini de olumsuz etkilediğini belirten Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, çiftçilere seslenerek; “Çiftçilerimize önerimiz; önceden bu ay yapılan lavanta hasadının ağustos ayı sonuna kadar ertelenmesidir. Hasadı ertelemek, lavanta üretimi için faydalı olabilir” dedi.

İHA

Denizli’de geçtiğimiz aylarda yaşanan aşırı yağışlar, lavanta üretimini de olumsuz etkiledi. Yağışlar nedeniyle oluşan çamur, tarlaların sürülmesine yabancı ot mücadelesine engel oldu. Aşırı ne ve rutubet lavanta köklerinde sorunların yaşanmasına neden oldu. Sürekli yağışlarla birlikte lavantalar topraktan mineral alması azaldı.

“HASADI AĞUSTOSTA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yaklaşık iki ay önce yapılması gereken lavanta bakımlarının ve ara sürme işleminin yağışlar nedeniyle yapılamadığına dikkat çeken Çal İlçesi’ne bağlı Belevi Muhtarı Mustafa Yanık, “Lavantalarımızın bakımlarını normalde mart-nisan aylarında yapıyorduk. Bu sene yağışların çok olması nedeniyle lavanta bakımlarına biraz geç kaldık. Şimdi hasat öncesi son bakımlarını yapıyoruz. Artık hasadını Ağustos ayında yapmayı düşünüyoruz” dedi.

 AŞIRI YAĞIŞLAR LAVANTA ÜRETİMİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

“HASADI ERTELEMEK, LAVANTA ÜRETİMİ İÇİN FAYDALI OLABİLİR”

Belevi Mahallesi’ndeki lavanta tarlasını gezen Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu da “Bu Lavanta bahçesi 7 yıl önce bu bölge de örnek bir tesis olarak kuruldu. Üç yıldır da hasat yapılıyor. Aşırı yağışlar, bu örnek bahçede de ciddi zararlar oluşturmuş. Aşırı rutubet ve nem nedeniyle bitkilerde küf ve mantar oluşumu da görüldü. Tarlalarda su göllendiği için lavanta köklerinde de çürümeler oluşmuş. Diğer yandan yağışlar, toprağı sürekli yıkadığı için lavantanın topraktan mineral almasını önlemiş. Lavanta bahçesinde gezerken keskin lavanta kokusunu almakta zorlanıyoruz. Çiftçilerimize önerimiz; önceden bu ay yapılan lavanta hasadının ağustos ayı sonuna kadar ertelenmesidir. Hasadı ertelemek, lavanta üretimi için faydalı olabilir” diye konuştu.