MEMUR EMEKLİ OLMAKTAN VAZGEÇTİ

Kamuda emeklik dilekçesi veren binlerce memur, 3600 ek gösterge ve seyyanen verilen zammın kök maaşa yansıtılmaması nedeniyle dilekçelerini geri çekmeye başladı. Denizli’de öğretmenlerin emekliliklerini geri çekme oranının yüzde 82 olduğu belirtildi.  Dilekçesini geri çeken öğretmen Özcan Demir; “Emekli maaşı çok düşük kaldı. Mecburen öğretmenlik yapmaya, çalışmaya devam etmeye karar verdim” diye konuştu. 

SELAMİ AYDIN

Kamu çalışanlarına verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve 3600 ek göstergenin kök maaşa yansıtılmaması emeklilik taleplerinin de geri çekilmesine neden oldu. Emeklilik hayali kuran ve dilekçesini veren kamu çalışanları emekli maaşlarına yansımayan zamlar nedeniyle dilekçelerini geri çekmeye başladı. Denizli’de Eğitim İş Sendikası’nın tespitine göre sadece Milli Eğitim’e bağlı kuruluşlarda emeklilik dilekçesi veren kamu çalışanlarının yüzde 82’si dilekçelerini geri çekti. 

‘YAŞANILMASI ZOR BİR SÜREÇ’

Emeklilik koşullarının ağır ve ekonomik açıdan yıpratıcı olduğunu söyleyen Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan; “Bu yıl emeklilik döneminde emekli olmak isteyip, dilekçesini verip sonrasında yaşanan ekonomik koşullardaki sıkıntılar, ağır enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle emeklilikten vazgeçme oranı yaklaşık yüzde 82. Bu güne kadar tespit edebildiğimiz oran budur. Bizim üyemiz olmayan arkadaşlar da bu sayıya dahil. Milli Eğitim’le görüştüğümüzde aldığımız sayılar yaklaşık olarak yüzde 82’lik bir orana karşı geliyor. Bu da şunu gösteriyor; emeklilik gerçekten ülkemizde bir memur için geçinilmesi, yaşanılması zor bir süreç. Bu nedenle arkadaşlarımız çalışma hayatında kaldı. Emeklilikten vazgeçtiler. Önümüzdeki süreçlerde durumlarını değerlendirecekler”  dedi.

MEMUR EMEKLİ OLMAKTAN VAZGEÇTİ

‘MAAŞI 8-9 BİN LİRAYA DÜŞEN ARKADAŞLARIMIZ VAR’

Seyyanen zammın gecikmeli ödendiğini, daha zammı almadan alım gücünün eridiğini belirten Aydoğan; “Seyyanen zam yapılacak söylentisinin ardından bir hafta gecikmeli olarak biz bu parayı aldık.  Ama biz bu parayı alıncaya kadar gördüğümüz zamlar, artan ek vergilerle eridi. Bir üst vergi dilimine girdiğimiz için yine kayıptayız. Dışarıdan baktığınız zaman kamu çalışanları çok fazla gelir elde ediyorlar, çok iyi koşullarda maaş alıyorlar algısı var. Kaldı ki; bu emekli arkadaşlarımız için çok çok daha dezavantajlı bir durum. Emekli maaşı 8 bin liraya 9 bin liraya düşen arkadaşlarımız var. 8-9 bin lirayla kim geçinebilir? Bunun içinde üniversitede çocuk okutan var. Bir çok kredi borcu olan var. Ortalama 12-13 bin lira emekli maaşını düşündüğünüz zaman; bugünkü şartlarda akaryakıta gelen zam, doğalgaza, elektriğe, suya, temel tüketim araçlarına, zeytinyağından peynirine kadar gelen zamlarla bir emeklinin geçinmesi imkansız” diye konuştu.  

 ‘BİR OKULDA ÖĞRETMENLERİN TAMAMI DİLEKÇELERİNİ GERİ ÇEKTİ’

Hürriyetçi Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Ersin Dede ise; “Bu sene emekli olacak öğretmenlerimizle ilgili Denizli’de ciddi bir hareketlilik bekleniyordu ama beklenen sayının altında kaldı. Sebebi ekonomik şartlar. İnsanlar önünü göremiyorlar. Bir müdür yardımcısı arkadaşımla konuştum. Okulundaki öğretmenlerin tamamı emeklilik dilekçelerini geri çekmişler. Geçen yıl memurlarımız, öğretmenlerimiz 3600 ek gösterge çıksın ikramiyemiz, maaşlarımız artsın diye bekliyorlardı ama o kadar ciddi bir yoksulluk sınırının altında yaşam şartlarında savaşıyoruz ki bu beklentinin de bir amacı kalmadı. Geçen yıl Denizli il sınırlarındaki bütün ilçeler dahil sadece 19 kişi emeklilik başvurusu yaptı. Bütün öğretmenler ek göstergeyi bekledi. Bu sene bu sayı 1 Ocak - 21 Temmuz arasında 327’ye ulaşmış. Fakat geçen yılın birikimi ile birlikte bu sayının 600’ün üzerinde olması bekleniyordu. Şu anda ortalama bir emekli öğretmen maaşı 15 bin lira. 15 bin liraya öğretmen geçinip geçinemeyeceğini kestiremiyor” ifadelerini kullandı. 

MEMUR EMEKLİ OLMAKTAN VAZGEÇTİ

‘EMEKLİLİK TALEBİMİ GERİ ÇEKTİM’

26 yıldır öğretmenlik yapan Özcan Demir ise, “Öncelikle öğretmen olarak çalışma şartlarımız zor. Emeklilik dilekçesini verdim. Fakat son dönemdeki memur maaşlarına yapılan zamlar, emekli ikramiyesine ve emekli maaşına yansıtılmadığı için emekli ikramiyesi ve maaşı çok düşük kaldı. Onun için mecburen öğretmenlik yapmaya, çalışmaya devam etmeye karar verdim.  Emekli olsaydım şu an, 14-15 bin civarında bir ücretim olacaktı. Geçinme şansım yok. Çünkü oğlum üniversitede okuyor, nereden baksan 20 bin TL’ye yakın bir masrafı var. Bunu eşimle beraber karşılamaya çalışıyoruz. Bir de kızımız var ortaokulda. Maalesef emeklilik dilekçemi geri almak zorunda kaldım” diye konuştu.

‘EMEKLİ OLMAYI DÜŞÜNÜYORDUM VAZGEÇTİM’

29 yıllık öğretmen Rafet Şahin ise; “Emekli olma düşüncem vardı. Hem yeni nesile bir yer açmak anlamında hem de artık dinlenmek gerektiğini düşündüğüm için. Çünkü çalışma şartları gittikçe bizim açımızdan zorlaşmaya başlamıştı. Maaş zamlarının yetersiz olması sebebiyle vazgeçmek zorunda kaldık. Emeklilik dilekçesini vermedim. Bu ay için vermeyi düşünüyordum ama bu zamlardan dolayı vazgeçtim. 3600 ek göstergenin ve seyyanen zammın emekliliğe bir faydası olmadı. Bu koşullarda emekli olsaydım ayakta kalamazdım” diye konuştu.