SIFIRDAN PAHALI 2. EL İLAN SAYISI AZALDI

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç fiyatlarının sıfır araçlardan pahalı satışını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağı, beklenen etkiyi göstermeye başladı. 15 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren yasağın öncesinde 20 bin olan ikinci el araç ilan sayısı, 5 binin altına düştü.

 

Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği düzenleme ile 1 Ocak 2024'e kadar ikinci el taşıtların sıfır taşıt fiyatının üzerinde ilan yoluyla pazarlanması yasaklandı. Bu düzenlemenin ardından ilan platformlarında yer alan ilan sayılarında önemli bir düşüş yaşandı. Düzenlemeye uymayanlar ise ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalıyor.

15 Temmuz'da başlayan yasak öncesinde sitelerde 20 bin ilan bulunuyordu ancak şu anda bu sayı 5 binin altında seyrediyor. Ticaret Bakanlığı, düzenlemeye uymayanları sürecin başladığı konusunda uyarırken, bu yasak ile tüketicileri koruma amacı güttüğünü belirtti.

Bakanlık ayrıca bireysel satışlarda yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verildiğini hatırlatarak, bunun üzerindeki satışların ticari faaliyet olarak değerlendirildiğini ve cezai işlem gerektirdiğini duyurdu. Yapılan incelemelerde birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere vekaletle satış yapan kişilerin de ceza aldığı ifade edildi.