YAPILANDIRMADA İLK ÖDEME SON TARİHİ 31 TEMMUZ

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme kapsamında borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz'a kadar ödemesi gerekiyor.

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçların yeniden yapılandırılmasını öngören 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'dan yararlanmak için başvuru süresi 3 Temmuz'da sona erdi. Vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin ilk taksit ödeme süreleri 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. Kamuya yönelik borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz'a kadar ödemesi gerekiyor.

Yapılandırılan kamu borçları, peşin veya azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebilecek. Yapılandırmada peşin ödemenin tercih edilmesi halinde tanınan süre ise 31 Temmuz Pazartesi günü dolacak. Yapılandırılan tutarın bu tarihe kadar peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90, idari para cezalarında ise yüzde 25 indirim uygulanacak. Taksitle ödemeyi tercih edenlerin de, birinci ve ikinci taksidi 31 Temmuz'a kadar ödemesi gerekiyor. İlk taksit ödeme süresi uzatıldığı için birinci ve ikinci taksitler aynı sürede ödenecek. Yapılandırmadan yararlanmak için ilk iki taksidin süresinde ödenmesi gerekiyor.

Taksitle ödeme seçeneğini tercih edip ay sonuna kadar yapılandırılan tutarın tamamını ödemek isteyen peşin ödeme indiriminden yararlanabilecek. Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması durumunda da ödenecek tutarda indirim uygulanacak.

Nereden ödenecek?

Yapılandırılan borçlar Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet adresi www.gib.gov.tr, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda ödenebildiği gibi anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartı ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden ödenebiliyor.

Öte yandan, ​​​​​​​2022 yılında elde edilen gelirlere ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ile 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksidini ödeme süresi de 31 Temmuz'da sona erecek.