MEMUR-SEN TALEPLERİNİ BAKAN IŞIKHAN'A TESLİM ETTİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2024-2025 yıllarını kapsayan iki yıllık süreçte toplam yüzde 110 artış talep ettiklerini, en düşük kamu görevlisi maaşının 2024 Ocak ayında 29 bin 700 lira olmasını beklediklerini söyledi.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri öncesi, toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olan Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, düzenlediği basın toplantısında Memur-Sen 7. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini kamuoyu ile paylaştı. Memur-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları katıldı. Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine girdiklerini ve önümüzdeki iki yıllık süreçte kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartlarını düzenleyecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak, ücret skalasında hak ettiği konumu bulacak, mali haklarını iyileştirecek tekliflerini bugün kamu işverenine teslim edeceklerini belirtti.

Geliri artıracak tekliflerle masaya gelmelidir

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisine yönelik 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri için bir hafta gibi bir süre olduğunu, bu süre içerisinde kamu işvereninin tekliflerini tasnif edip, 1 Ağustos itibarıyla masaya teklifle gelmesi gerektiğini  ifade eden Yalçın, ocak ayından bu yana dolar kurunda yüzde 46, gram altında yüzde 47, son 1 ayda ise akaryakıtta yüzde 40'ın üzerinde artışın yaşandığına dikkati çeken Yalçın, "Bu noktada, kamu işveren tarafı da mali disiplin politikaları, ekonomide dengeleme ve tasarruf tedbirleri gibi gerekçeler yerine ekonominin gerçek verilerini dikkate alarak alım gücünü yükseltecek, reel geliri artıracak tekliflerle masaya gelmelidir." dedi.

Memura verilen 8 bin 77 TL seyyanen zammın memur emeklisine de yansıtılması gerektiğini söyleyen Yalçın, "Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22.000 TL'den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1.650 TL'nin tazminini istiyoruz. Geçtiğimiz iki yıllık süreçteki enflasyon verilerini dikkate alarak 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle Refah payı dahil, Birinci üç ayda % 35, İkinci üç ayda %10, Üçüncü üç ayda %15, Dördüncü üç ayda %10 artış istiyoruz. 2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inancımızla; 6’şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil Birinci altı ayda %25 ve İkinci altı ayda %15 artış istiyoruz. İki yıllık süreçte toplamda %110 oransal artış teklif ediyoruz. Teklifimizle birlikte vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29 bin 700 lira olacaktır." ifadelerini kullandı.

Toplamda 936 teklif var

Zammın 6 ayda bir değil 3 aylık dönemlerde yapılması gerektiğine işaret eden Yalçın, kamu görevlilerine aylık 7 bin 600 TL kira yardımı, dini bayramlarda yılda iki kez 4 bin 850 TL talep ettiklerini, eş yardımının 2 bin TL olmasını istediklerini kaydetti.

 Tekliflerinin uzun istişareler ve değerlendirmeler sonucunda belirlendiğini belirten Yalçın, "Genelde önceki dönem toplu sözleşmede kazanım olup revize edilen 19, aynen korunan 26 ve de yeni sunulan 84 olmak üzere toplamda 129 teklifimizle birlikte 11 Hizmet Kolunda, yetkili Sendikalarımızın 807 Teklifi ile toplamda 936 Teklifimizi Kamu İşvereni Heyeti Başkanına birazdan teslim edeceğiz" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından Memur-Sen heyeti, Genel Başkan Ali Yalçın öncülüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na giderek teklifleri Bakan Işıkhan'a bizzat teslim etti. Kamu görevlilerinin geneline ilişkin yapılan tekliflerin yanı sıra Memur-Sen'e bağlı 11 hizmet kolu da 7. Dönem Toplu Sözleşme Masası'nda görüşülmek üzere tekliflerini Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'e iletti. Teklifleri Bakan Işıkhan'a teslim eden Memur-Sen Başkanı Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme'nin kamu görevlileri adına hayırlara vesile olmasını dileyerek mali ve sosyal haklar yönünden kamu görevlileri ve emeklileri memnun edecek adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.