OTOMOBİL PİYASASI YAVAŞLADI, YATIRIM CAZİBESİNİ KAYBETTİ

Otomobil piyasası, yatırımcıların ilgisini kaybederek yavaşladı ve cazibesini yitirdi. Otomotiv sektöründe yatırım amaçlı alımlar neredeyse durma noktasına geldi ve lüks segmentte sipariş iptalleri başladı. Birçok otomobil markası, tedarik ve üretim planlarını gözden geçirmek zorunda kalıyor.

Yılın ilk yarısında otomotiv pazarı tarihi bir rekorla kapansa da, talep hızla azalmaya başladı, özellikle lüks segmentte sipariş iptalleri yaşanıyor. Kur artışı nedeniyle yüzde 80 ÖTV diliminin altında kalan araçların sayısının azalması ve hükümetin ikinci el piyasasına müdahaleleri, yatırım amaçlı otomobil alımlarını düşürdü. Ayrıca, artan fiyatlar ve zorlaşan kredi erişimi de talebi baskı altına aldı.

Türkiye'deki yüksek enflasyon ve hızlı kur artışı, otomobilleri yeniden cazip ve güvenli yatırım araçları haline getirdi ve bu durum otomotiv satışlarında ilk yarıda rekor seviyelere ulaşılmasını sağladı. Ancak yatırım amaçlı alımların toplam satışlar içindeki payı artınca, yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları 556 bin adete yaklaşarak tarihi bir başarı elde etti. Sektör temsilcileri, seçim sonrasında kredi erişimindeki zorlukların azalacağı, yatırımcı ilgisinin devam edeceği ve tedarik sorunlarının çözüleceği umuduyla yıl sonunda 1 milyon adetlik satış rakamına ulaşma hedefiyle hareket ediyordu. Ancak ekonomideki gelişmeler, sektördeki iyimserliği dengelerken, endişelerin artmasına neden oldu.