DEPREM UZMANI PROF. DR. ERCAN DENİZLİ’Yİ İŞARET ETTİ!
Jeofizik Yüksek Mühendisi, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, katıldığı bir canlı yayında deprem riski bulunan bölgeleri saydı. Prof. Ercan'ın işaret ettiği yerler arasında Ege Bölgesi ve Denizli de var.
MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU
Adana'nın Kozan ilçesinde dün meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından hangi bölgelerin deprem riski taşıdığı sorusu yeniden gündeme geldi. Katıldığı canlı yayında "Nerelerde deprem riski var?" sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye'deki depremlerin yüzde 52'si Kuzey Anadolu kırığı üzerinde, yüzde 33'ü Batı Anadolu'da, yüzde 13'ü de Doğu Anadolu kırığı üzerinde oluşuyor. Son 5 yıldır Doğu Anadolu kırığının deprem açısından çok etkinleştiğini gördük" dedi.
Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna ve Anadolu'da her 5 yılda bir büyük depremin meydana geldiğine işaret eden Prof. Ercan, son 5 yıldır Doğu Anadolu kırığının deprem açısından çok etkinleştiğini gördüklerini kaydetti. Prof. Ercan, "Pazarcık'la Gaziantep'in batısı ve Kilis'in batısı ve oradan da Hatay-Suriye sınırından Ölü Deniz kırığı aday bölgedir. Bunun dışında Bingöl tarafları Muş- Varto, Hakkari, Kars ile Erzurum arası, Erzincan, Amasya-Merzifon, Sakarya çukuru ile Kocaeli arası, Yenice-Gönen, Ege Bölgesi'nde Balıkesir, Ayvalık kesimi yine Batı Anadolu'da Denizli-Aydın arasında Bodrum ve Marmaris yani Ege Adaları'nın bulunduğu kesimler deprem açısından çekinceli." diye konuştu.
Marmaris, Rodos, Bodrum arasının çok etkin göründüğünü anlatan Ercan, Ortaklar, Germencik arası ile Denizli'nin deprem beklenen yerlerden olduğunu kaydetti.
Kozan'daki depremin ardından daha büyük deprem gelmesini ya da Adana'ya inmesini beklemediğini ifade eden Ercan, "Adana'nın deprem çekincesi M6,4'tür. Kozan'daki M5,6 depreminden sonra bölgede ivedi bir büyük deprem oluşturacak gerginlik olmadığı kanısındayım. Kaygı, tinsel çöküntüye götürür. Kendinizi eğlendirin." ifadelerini kullandı.