ÖDEMEYEN ARACINI SATAMAYACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamasının esasları, 7456 sayılı yasaya istinaden Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu uygulamayla depremler sonucu meydana gelen ekonomik zararların giderilmesi amaçlıyor.

2023 Yılında Geçerli Olacak Yeni Vergi Esasları

Resmi Gazete'nin son sayısında yer alan tebliğe göre, yasa yayınlandığı tarihte tescilli olan ve 31 Aralık 2023'e kadar ilk kez tescil edilecek olan taşıtlar, 2023 yılı MTV tutarı kadar ek MTV ödemek zorunda olacak. Bu ödeme, bir defaya mahsus olarak tahakkuk edecek.

Ek MTV'nin Ödeme Takvimi

Ek MTV, iki eşit taksit halinde ödenecek. İlk taksit, yasanın yayınlandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar, ikinci taksit ise 2023 yılının Kasım ayının sonuna kadar ödenecek. İlk defa tescil edilen taşıtlar için ek MTV, taşıtların MTV'si ile birlikte nakden tahsil edilecek.

Vergi Yükümlülükleri ve Sonuçları

Eğer ek MTV ödenmezse, taşıtın trafikten çekilmesi, hurdaya çıkarılması ve yurt dışına çıkarılması nedeniyle tescil kaydı kapatılamayacak. Taşıtın yasa yayınlandıktan sonra satılması veya devredilmesi, ek MTV'nin mükellefiyetini değiştirmez.

Ek MTV'den İstisnalar

Öte yandan, mücbir sebep durumu ilan edilen bölgelerde tescilli olan taşıtlar, deprem sebebiyle yıkılan veya ağır hasar gören bina sahiplerinin taşıtları, deprem sonucu kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem sebebiyle yakınlarını kaybeden mükelleflerin taşıtları, ek MTV'den muaf tutulacak.