DENİZLİ'NİN 130 YILLIK FOTOĞRAFLARI DİJİTAL ORTAMDA

İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi bünyesinde muhafaza edilen koleksiyonlardan birisi olan Sultan II. Abdülhamid Han'ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonundaki Denizli fotoğrafları, 19. yüzyılını sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki döneme ışık tutuyor.

İstanbul Üniversitesi'nin Milli Saraylar Başkanlığı ile yürüttüğü proje kapsamında İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi bünyesinde muhafaza edilen koleksiyonlardan birisi olan Sultan II. Abdülhamid Han'ın Yıldız Sarayı Koleksiyonundaki 911 albüm içinde yer alan 36 bin 585 kare fotoğraf, üniversitenin Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Sayısallaştırma/Dijitalleştirme Bölümünce üç yıl önce dijital ortama aktarıldı.

Dünyanın en zengin arşivlerinden biri olan ve 19. yüzyılın en büyük görsel arşivi olarak kabul edilen Sultan II. Abdülhamid Han'ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, sağlıklı koşullarda daha uzun yıllar muhafaza edilmek ve eserlerin yıpranmasını önlemek amacıyla oluşturulan dijital kopyaları ile kültürel mirasın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağlıyor.

KOLEKSİYONDA 263 İMZA YER ALIYOR

Sultan II. Abdülhamid Han döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan bu koleksiyon, araştırmacılara dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi tarihini okuma, yorumlama ve tespit etme fırsatı sunuyor. Sultan II. Abdülhamid'in tanıma ve tespit aracı olarak kullandığı fotoğraflar zengin içerikleri ile dikkat çekerken, bunların bir kısmı Amerika, Avrupa ile bazı Uzak Doğu ülkelerindeki şehir ve tabiat güzelliklerini, sarayları, fabrikaları, gemi, silah ve çeşitli sanayi ürünlerini, din ve devlet büyüklerini, müze ve sanat eserlerini konu alıyor.

Fotoğrafların çoğunluğu ise Osmanlı İmparatorluğu topraklarındaki şehirler, adalar, kaleler, köprüler, karakollar, çeşmeler, camiler, türbeler, okullar, hastaneler, Osmanlı sarayları, köşkler ve kasırlar, şehir panoramaları, sportif gösteriler, törenler, yabancı devlet başkanlarının İstanbul ve Kudüs'ü ziyaretleri, fabrikalar, gemiler, demiryolları, istasyonlar, sergiler, çiftlikler, haralar, saray mücevherleri, saray tiyatrosu, şehzade ve sultanlar, zabit ve yaverler ile çeşitli kesimlerden grup fotoğrafları gibi çok çeşitli konuları içeriyor. Koleksiyonunda dönemin en büyük fotoğraf ustaları veya fotoğrafhanelerinden yaklaşık 263 imza yer alıyor.

DENİZLİ'NİN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTUYOR

Dijital ortamda erişime açık olan albümde Denizli ve çevresiyle alakalı fotoğraflar da yer alıyor. Acıpayam, Çal, Buldan, Çardak, Bozkurt, ilçelerinden fotoğrafların yer aldığı albümde Aydın, Denizli, Nazilli ve Sarayköy'de meydana gelen depremden sonra alınan fotoğraflar kategorisinde depremden sonra Nazilli Yahyaoğlu Sokağı ile Sarayköy Aşağı Mahalle'nin fotoğrafları ile Denizli, Rum Kilisesi (Mihail Arhangelos Rum Kilisesi) fotoğrafı bulunuyor. Albümdeki fotoğraf içerisinde “Pamukkale'de cereyan ve tahaccür eden alçılı suların mahall-i cereyanı” adıyla travertenlerin tarihi fotoğrafı da var.