FİYATLAR ARTTI, TEZGAHIN DİLİ DEĞİŞTİ

Enflasyon pazarcı esnafını da vurdu. Artan maliyetler fiyat artışlarını beraberinde getirince esnaf müşteriye ulaşmak için tezgahını ilginç mesajlarla süsledi: “Benim günahlarımı da TÜİK hesaplasın”

Türkiye semt pazarlarında sıçrayan sebze meyve fiyatlarından şikayet ederken pazarcı esnafı artan maliyetler karşısında eziliyor. Geçtiğimiz yıllara göre giderleri 3 kat artan pazarcı esnafı müşterilerinin ilgisini çekmek için tezgahlarını ilginç mesajlarla süsledi.

Kentte ‘Sosyete Pazarı’ adıyla bilinen Çarşamba Pazarında patetes ve soğan satan bir esnaf tezgahına ‘Benim günahlarımı da TÜİK hesaplasın’ yazdı.

’VATANDAŞ 10 LİRALIK BİBER ALIYOR’

Pelitlibağ Pazarında biberlerinin çok acı olduğunu anlatmak isteyen pazarcı esnafı Mustafa Bostan ise “Kaynana dili gibi acı” etiketiyle ilgi çekmeye çalıştı. Esnafın maliyetlerinin arttığını belirten Bostan; “Biber 25 lira. 25 liraya biber mi olur? Vatandaş nasıl alsın? Bu biberin 10-15 liradan satılıyor olması gerekirdi. O zaman herkes yiyebilirdi. Şimdi parası olan yiyor. Vatandaş gelip 10 liralık biber alıyor.  Maliyetler çok arttı. Geçen yıl kilosu 20 lira olan poşetin şimdi 700 gramı 40 lira” diye konuştu.

Kilosu  12 liradan patlıcan satan bir başka esnaf ise; “Biz üreticiyiz. Bu patlıcanın haldeki fiyatı 10 lira. Halden alsaydım bu fiyata satamazdım. Maliyetler arttı. Akaryakıt ve işçi maliyetleri çok yüksek” ifadelerini kullandı.

‘DERTLERİYLE BAŞBAŞA GEZEN TAVUK’

 Aynı pazarda 15 yıldır yumurta tezgahı bulunan Mustafa Düzgün fiyatları düşük tutmak için kendi kârlarından fedakarlık yaptıklarını belirtti. Tezgahına ‘Ben zaten hep yarım koli alıyorum’, ‘Param yok, çocuğum çok diyene kredi kartı geçerlidir, Garibank’, ‘Dertleriyle başbaşa gezen tavuk’ ve ‘Yumurta zammına erişim engeli geldi’ gibi etiketler koyan Düzgün; “Artık yeni şeylern yazamıyorum. İnsanlar şaka olayını da anlamıyor. Hem sempatik olsun, ilgi çeksin diye hem de mesaj vermek için için bu etiketleri yazdım. Deprem zamanı; ‘İnsanlar evini terk etmek zorunda kaldı, kimileri masasını terk etmek zorunda kalmadı’ yazmıştım” diye konuştu.

‘HAYAT PAHALILIĞINA GÖNDERME’

Fiyatları uygun tutmak için mücadele verdiklerini söyleyen Düzgün, “Bu mesajlarla bir anlamda hayat pahalılığına da göndermede bulunmak istedik. İnsanları düşündüğümüz için fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Bu kazancımızdan gidiyor. Maliyetler üçe katladı. Marketlere göre daha uygun olsak da fedakarlık gerektiriyor. Kârımızdan fedakarlık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pazarcı esnafı Salih Erenler ise; “Alım gücü ihtiyaca göre değişiyor. İnsanların ihtiyacı varsa parasına pek bakmıyor. Satışlarda bir değişiklik yok. İnsanlara sert olmayan espritüel yaklaşmak istedik. Farkımız olsun istedik” diye konuştu.

Bir vatandaş ise pazardaki fiyatları işaret ederek, “Fiyatlar ENAG’a göre normal, TÜİK’e bakarsan değil” dedi.