PANDEMİ CEZALARI İADE EDİLİYOR

Pandemi döneminde kesilen para cezalarını ödeyenlerin paraları iade edilecek. Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. İade için 31 Aralık 2024 tarihine kadar süre tanındı.

GÜRKAN GÖK

2019 yılının son günlerinde Çin’de başlayan ve kısa süre içerisinde dünyayı etkisi altına alan korona virüs, Türkiye’de ilk olarak 11 Mart 2020’de görülmüştü. Yaşanan pandemi, bir takım yasakları da beraberinde getirmişti. Yasaklara uymayanlara çeşitli cezai yaptırım uygulanmıştı.  Pandemi döneminde kesilen para cezalarını ödeyenlerin paraları iade edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yayımlanan tebliğde; hastalığın ülkemizde ilk defa görüldüğü 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihi arasında geçen süre içerisindeki idari para cezası verilmemesi, verilmiş olan idari para cezalarının tebliğ edilmemesi, tebliğ edilmiş olanların ise tahsilinden vazgeçilmesi ancak tahsil edilmiş olan idari para cezalarının iade edilmemesi yönünde hükümlerine yer verilerek uygulamanın geçmiş süreci vurgulandı. 

SON TARİH 31 ARALIK 2024

Tebliğde Anayasa Mahkemesi'nin 5 Nisan 2023 tarihli kararı hatırlatılarak,  Tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez hükmünün Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.

Daha önce tahsil edilen idari para cezaları, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tahsilatı yapan idari birime yapılacak başvuru üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslara göre iade edilecek.