MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SANAYİCİLERİ UYARDI

Denizli’de sıcak yaz günleri vatandaşı terletirken, yangın olayları da artış gösterdi. Orman, konut, araç yangınlarının yanı sıra son iki haftada 4 sanayi kuruluşunda yangınlar yaşandı. Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, işletmelerde yangınların önlenmesi için alınması gereken önlemleri hatırlattı, yangın söndürme sistemlerinin sürekli bakım ve periyodik kontrollerin yapılması uyarısında bulundu.

Denizli son iki hafta içinde Akçeşme Mahallesinde iplik deposunda, Eskihisar Mahallesinde tekstil fabrikasında, Hacıeyüplü Mahallesinde atık dönüşüm tesisinde ve son olarak Çardak Organize Sanayi Bölgesinde inşaat halindeki demir çelik fabrikasında çıkan yangınlar, endişeli saatler yaşattı, itfaiye ekiplerinin yoğun çabaları sonucu söndürüldü. Yangınlarda can kaybı yaşanmaması teselli olurken, 4 tesiste maddi kayıplar yaşandı.

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, son dönemde işletmelerde yaşanan yangınlar üzerine yazılı açıklama yaparak uyarılarda bulundu. Yönetim Kurulu tarafından yapınla yazılı açıklamada, geri dönüşüm tesisindeki yangının yakınında bulunan sıkıştırılmış doğal gaz dolum tesisine sıçramamasının büyük bir felaketi engellediği belirtildi. 

Yangını tamamen engellemenin mümkün olmadığını bilinci ile gerekli önlemlerin alınması halinde, başlarken söndürmek, yayılmasını önlemek ve etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu ifade eden Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, endüstriyel yangın güvenliğinde, tesislerin tehlike sınıfına göre değerlendirilip önlemlerin bu doğrultuda alınmasına dikkat çekti.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SANAYİCİLERİ UYARDI

SÜREKLİ BAKIM VE PERİYODİK KONTROLLER YAPILMALI

Açıklamada, “Yangın söndürme sistemlerinin uluslararası kabul görmüş standart ve teknik şartnameler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin yapılarak işler durumda kalması sağlanmalıdır. Çalışmayan yangın algılama, söndürme sistemleri ve uygun olmayan yapısal önlemler yangın esnasında işe yaramayacağı gibi çok daha vahim sonuçlara sebebiyet verebilir. Yangınlar sadece tesisler için değil, çevreleri için de risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler toplu yaşam ve iskân alanlarının dışına çekilmeli, mahalle araları ve konutların olduğu alanlarda sanayi işletme ruhsatları verilmemelidir” uyarıları yapıldı.

TESİSLER YÖNETMELİK VE STANDARTLARA UYGUN YAPILMALI

Yangın güvenlik önlemlerinin aktif ve pasif önlemler olarak ikiye ayrıldığı belirtilen açıklamada, “Aktif önlemler yangın esnasında devreye girerek yangını kontrol altına alan veya söndüren, yangın dumanını kontrollü bir biçimde yapı dışına gönderen sistemlerdir. Pasif önlemler yapının geometrisi, yüksekliği, cephe mesafeleri, yangın kompartıman alanları, depolama şekli gibi parametrelerden yola çıkılarak yapılmalıdır. En bilinen önlem yangına dayanıklı izolasyon uygulamalarıdır. Tesise ait projelerin, yönetmelik ve standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı incelenmeli, hesaplamaların ve tasarım kriterlerinin işletmenin kullanım amacına uygunluğu kontrol edilmelidir” denildi.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SANAYİCİLERİ UYARDI

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Endüstriyel tesislerde faaliyet alanına göre yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve oksitleyici birçok kimyasal madde bulunabildiği ifade edilen açıklamada, “Yangın uyarı ve algılama sistemleri mutlaka tesis edilmeli ve diğer güvenlik sistemleri ile entegrasyonları yapılmalıdır. Mutlak suretle acil durum tatbikatları içerisinde yangın ve tahliye tatbikatı yapılmalıdır. Yangın söndürme sistemlerinin bakım ve kontrolleri eksiksiz yapılmalıdır.  Son olarak, itfaiye teşkilatları, meslek odaları, Sanayi Bölge Müdürlükleri ve İş Teftiş Kurulu arasında yapılacak işbirliği protokolleri ile kamusal denetim sağlanmalı ve nihai çözümlere yönelik adım atılmalıdır. Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak; yangın söndürme sistemlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması konusunda, uzman mühendislerimizle kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadeleri kullanıldı.