EYT DÜZENLEMESİ SONRASI EMEKLİ MAAŞI ALAMAYANLARA UYARI!

EYT düzenlemesi sonrası emekli olma hakkı kazanan ancak maaşı bağlanmayanlar için uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Başvurularını yapan ve henüz maaşını alamayan vatandaşların dikkat etmesi gereken detaylar neler?

Milyonlarca Kişi Emekli Oldu Ama Bazıları Beklemeye Devam Ediyor

EYT düzenlemesi sonrası, 3 Mart itibariyle 1 milyon 900 bin vatandaşa emekli maaşı bağlandı. Fakat başvuru sayısı 2 milyonu aştı. EYT başvurusunda bulunup da henüz maaşı bağlanmayanlar için uzmanlar, geçmişte kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü uyarısında bulunuyor.

EYT Başvuruları Artmaya Devam Ediyor

EYT başvurularının yıl sonuna kadar 2.5 milyona ulaşması ve ilerleyen dönemlerde 4 milyon 800 bine çıkması bekleniyor. Mart ayında emekli maaşı alacak olanlara ise en düşük maaş tutarı üzerinden farklar yatırılıyor.

Ödeme Yöntemleri ve Bankalar

Emekli aylıkları, SGK'ya bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Aylığı tamamlanan ancak banka hesap bilgisi vermeyen vatandaşlar ise Ziraat Bankası'ndan kimlikleriyle maaşlarını alabilirler.

Kamudakiler Neden Emekli Olmak İstemiyor?

Kamuda emekliliği hak edenlerin emekli olmaya sıcak bakmadığı gözlemlendi. Kamu çalışanlarının emekli olduğunda gelirlerinin düşeceğini düşünmeleri bu eğilimin nedenleri arasında.

GSS Borcu Olan Dikkat!

Bağ-Kur kapsamında emekli olacak olanların GSS borçlarını ödemeleri gerekiyor. SGK mevzuatına göre, 2008'den sonraki isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine eklenmesi için 12 ayın priminin yatırılması şart.

Emekli Maaşı Hesaplama ve Borçlandırma

Emeklilik maaşı hesaplamasında dikkate alınan faktörler; prim günü, aylık bağlama oranı ve prime esas kazanç tutarıdır. Ayrıca askerlik borçlandırması da belirli şartlar dahilinde prim gününe eklenebiliyor.